Marxism cultural

Eminentul neurochirurg Leon Dănăilă, reclamat pentru exprimare discriminatorie de partenera de viață a lui Remus Cernea

14681630_1128875140524231_5934455422879058123_n
Foto: Facebook

Leon Dănăilă, primul pe lista candidaților PNL București la Senat (foto sus), a fost reclamat la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) de Ioana Stăniloiu, iubita lui Remus Cernea. Aceasta îl acuză pe Dănăilă că ar fi făcut afirmații discriminatorii la adresa femeilor.

Într-un interviu publicat pe site-ul adevarul.ro în 4 aprilie, Leon Dănăilă spunea:

Chirurgii, vă spun din experiența mea, cei înalți și solizi nu sunt buni chirurgi. Sunt mediocri. Apoi femeile nu sunt bune de chirurgi.

(…) În marea chirurgie, nu. Pentru oftalmologie, ORL, pentru asta, da. Dar ca chirurgi adevărați… N-au talent. Se spune că un mare chirurg trebuie să aibă inimă de leu, ochi de vultur și mâini de femeie. Dar femeilor le lipsește ceva. Eu făcând și psihologie, mi-am dat seama că femeile, în general, au treabă acasă, se ocupă cu alte lucruri, de familie. Gândul le este în altă parte. Eu când am operații noaptea, repet chiar dacă am făcut operația aia de 100 de ori: tai așa, fac așa, mă duc așa. Dar doamnele au alte preocupări. Într-adevăr, și alea sunt foarte importante. Dar, dacă aveți de operat, bărbații sunt mai buni, să știți. Acum sunt și bărbați proști, ca în orice meserie (râde).

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

 

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Ioana Stăniloiu este activistă socială și partenera de viață a lui Remus Cernea, deputat independent care promovează „căsătoria” între persoane de același sex, secularismul și drepturile animalelor. Ea și-a explicat demersul pe pagina personală de Facebook:

Am depus o sesizare la CNCD pentru a sancționa discursul disprețuitor și discriminatoriu la adresa femeilor al lui Leon Dănăilă.
Acest domn candidează la senat pe listele partidului PNL și dorește votul femeilor care sunt „ca bărbații proști” în viziunea dânsului.
Consider că acest comportament trebuie sancționat în special la persoanele publice și la aceia care vor sa ne reprezinte în parlament.
Eu nu vreau sa fiu reprezentată de misogini, rasiști, homofobi și xenofobi și mă implic pentru ca aceste comportamente care nu fac cinste nimănui să nu escaladeze. Neutralitatea ajută opresorul, niciodată victima.

În reclamația depusă la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, Ioana Staniloiu spune:

Cu tot respectul pentru profesionalismul recunoscut al domnului Dănăilă în meseria pe care o face, afirmațiile domniei sale reprezintă o încălcare gravă a demnității femeilor, în general, iar eu mă consider direct lezată de acestea. Având în vedere că dl. Dănăilă este o autoritate în domeniul neurochirurgiei și o persoană publică, discursul domniei sale va afecta în mod negativ carierea multor femei care doresc să activeze în domeniul neurochirurgiei, dar și a bărbaților „înalți și solizi” care doresc același lucru. Prin prestigiul pe care îl are poate influența în mod negativ accesul la anumite locuri de muncă pentru femeile chirurg ori pentru bărbații “înalți și solizi”. Deși declarațiile domnului Dănăilă sunt ridicole, imorale și lipsite de orice bază reală, totuși sunt generatoare de stereotipuri de percepție care pot afecta mediul profesional al medicilor chirurgi, cu consecințe atât asupra evoluției profesionale a acestora, cât și cu posibil impact asupra pacienților.

De asemenea, consider că este revoltător și jignitor la adresa femeilor în general, și, în special, a celor care activează în sistemul sanitar din țara noastră, să se afirme despre ele că sunt inferioare din punct de vedere profesional bărbaților. Există femei chirurg și în România și în numeroase alte țări și niciodată vreun studiu nu a indicat vreo probă în sprijinul susținerilor discriminatorii ale domnului Dănăilă, susțineri care reprezintă simple prejudecăți.

 

REACȚII

12065832_10205244394497889_7114442242916791550_n

O reacție pe Facebook a venit de la părintele Savatie Baștovoi (foto sus), scriitor și artist plastic din Republica Moldova:

Nu sint Solomon, dar, daca se va ajunge la judecata, sa o cheme doctorul Danaila pe aceasta femeie suparata sa taie un creier in locul lui.

 

Citește și Adrian Pătrușcă, jurnalist: „Leon Dănăilă, executat ritualic de komisarii Corectitudinii Politice”

 


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


One Comment

  1. Ma intreb doar, cati oameni a salvat domnul doctor si cati oameni a salvat aceasta domnisoara…? Si dupa, revenim din nou la discutie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole relaționate

Back to top button