educaţie sexualăopiniireligie

Emanuel Conțac: E perfect legitim ca toate bisericile să-și exprime părerea cu privire la legi ca cea a educației sexuale

Nu știu de unde a luat dl Danileț ideea curioasă că separația dintre Stat și Biserică a fost „consacrată în Europa” în ultimii 250 de ani

de Emanuel Conțac, Facebook

Nu știu de unde a luat dl. Danileț ideea curioasă că separația dintre Stat și Biserică a fost „consacrată în Europa” în ultimii 250 de ani. În 1770 tronul Sfântului Imperiu Roman (domeniile Habsburgilor) era ocupat de Maria Tereza.

Pe tronul Franței se afla Ludovic al XVI-lea. Nici nu se punea problema separării între stat și biserică. Nici măcar după 1789, când au început să fie abolite treptat privilegiile feudale și ecleziastice, nu s-a pus problema în sens „laicist” (post 1905).

Ca să nu mai vorbim de reacția napoleoniană. Împăratul cu valori „revoluționare” a fost încoronat la Notre Dame în prezența papei, care i-a uns solemn pe corsican și pe consoarta lui. O încoronare s-a făcut și în catedrala de la Milano, fiindcă Napoleon a ținut să fie și rege al Italiei.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

De Marea Britanie să nu mai vorbim. Biserica Angliei are statutul de „established church”, iar episcopii sunt numiți în urma unui proces în care este implicat și premierul, care alege unul dintre numele propuse. Camera Lorzilor (camera superioară a legislativului britanic) este compusă nu doar din pairi ereditari și pairi aleși, ci și din lorzi spirituali, adică doi arhiepiscopi (de Canterbury și York) și 24 de episcopi anglicani.

Atunci când se croiesc legi noi, Biserica Angliei poate avea de spus un cuvânt important prin lorzii spirituali. Ca să iau un singur exemplu: în cazul introducerii căsătoriei gay, procesul legislativ a însemnat o consultare serioasă cu reprezentanții confesiunilor religioase, pentru a garanta faptul că noua lege nu violează libertatea religioasă.

Biserica Angliei nu recunoaște decât căsătoria între un bărbat și o femeie, iar legea mariajului gay conține clauze explicite prin care anglicanilor li se recunoaște tradiția canonică.

E perfect legitim ca toate bisericile din România să-și exprime părerea cu privire la legi precum cea privind educația sexuală.

Ce mai spune dl. Danileț prin finalul postării „nu e în chestie”. Faptul că 23 de copii și-au omorât părinții anul trecut e un subiect separat și nu are legătură cu îngrijorarea legitimă a Bisericii față de legi care sunt adoptate fără să fi existat o dezbatere serioasă cu privire la ele. Dar pesemne că n-ar fi prima dată când dl. Danileț se complace în „whataboutism”.

Citește mai multe opinii de Emanuel Conțac


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button