valorile familiei

Elena Dumitrescu, fotograf: Jurnal de mămică (6). „Să dea Dumnezeu ca niciun nou-născut să nu stea în pat. Ci să stea în brațele călduroase și iubitoare ale mămicii lui”

Fotograful Elena Dumitrescu notează pe Facebook sentimentele și întâmplările prin care trece în timp ce este, pentru a treia oară, mămică. De la probleme cruciale precum strădania de a asigura condiții propice pentru un atașament sănătos la copil și până la momentele comice generate de oboseală sau nevoile unei mame care alăptează natural, postările ei deschid fereastra spre un univers despre care se vorbește prea puțin: sacrificiul matern de zi cu zi pentru a face din bebe om mare.

Trebuie sa recunosc ca am obosit sa incerc sa explic ceea ce am citit sau ceea ce mi s-a spus de catre doctori sau psihologi. Dar cu toate astea, voi continua sa o fac. Cum era zicala? Atunci cand nu mai poti, mai poti putin.

Nimic nu imi repugna mai tare decat subiectul luatului in brate al bebelusului. Ca se invata, ca se smechereste etc. Saracul nou-nascut nu are nici macar constiinta propriei persoane. Crede ca el si mamica lui sunt una. Dar babele țării si urmasele lor cred in continuare in tinutul copilului in PAT. Acest loc sacru al bebelusilor: PATUL. Sa dea Dumnezeu ca niciun nou-nascut sa nu stea in pat. Ci sa stea in bratele calduroase si iubitoare ale mamicii lui, ale taticului, ale bunicilor si fratilor. Iata cate brate in care bebele sa stea.

Nou-nascutul nu este un om mare mic. Este un om total dependent si total neintreg. Organele lui sunt functionale, insa neincheiate: plamanii se definitiveaza la 7 ani, pielea la 6 ani, nu vede ca lumea, e intr-o lume noua. Iar bunica o invata pe fiica ei ca santajistul, plangaciosul, neinspravitul trebuie sa stea in PAT. Nu! Trebuie sa fie alintat, pupat, iubit, mangaiat. Nu exista suficiente cuvinte pentru a descrie beneficiile atingerii unui bebelus, vorbitului cu el, privitului ochi in ochi. Pana si pe mamica lui o poate vedea doar atunci cand il ia in brate, pentru ca atat pot ochisorii lui sa distinga: la 20 de cm – distanta dintre san si fata mamicii lui.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Le-as lua de mana pe bunicutele si mamicile care inca mai cred in sacralitatea patutului si le-as arata cum este un bebelus intr-o casa de copii. Acolo unde nu se misca din PAT…

Citește și Elena Dumitrescu: Jurnal de mămică (5): „Eu cred că toți bebelușii au nevoie, mai întâi de toate, să te îndrăgostești de ei”

Citește și Elena Dumitrescu, fotograf: Jurnal de mămică (4)

Citește și Elena Dumitrescu: Jurnal de mămică (3) – „Mama cu copil mic nu e bună de nimic. Excepție făcând mama cu copil mic și alții mai mari. Ea e obligată să fie bună la toate”

Citește și Elena Dumitrescu: Jurnal de mămică (2) – „Dragii mei copii…”

Citește și Elena Dumitrescu: Jurnal de mămică (1) – „Ce buni sunt copiii la casa omului! Așa o ordine îți pun în gânduri, în priorități și în viață!”

Citește și Fotograful Elena Dumitrescu despre presiunea asupra femeilor cu mai mult de doi copii: „Nu vă rușinați; să dai viață nu e rușine. Nu se știe cum copilașul vostru va schimba lumea”

Citește și Marșul pentru viață 2017 i-a prilejuit unei bucureștence câteva reflecții despre #rezist ență și #exist ență


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button