Declaraţia unei tinere care a făcut patru avorturi

regret

de Kirsten Andersen, LifeSiteNews.com

O londoneză de 23 ani a vorbit la BBC despre cele 4 avorturi pe care le-a avut între 18 şi 22 ani, în speranţa că le va face şi pe alte tinere să se gândească de două ori înainte de a avorta.

Lisa, un pseudonim dat de BBC, a avut primul avort la 18 ani, al doilea la 21 şi încă două avorturi la 22 ani. La 20 ani ea a rămas însărcinată, dar a hotărât să păstreze copilul şi acum îşi creşte unica fiică supravieţuitoare.

Lisa a declarat că avortul este greşit din punct de vedere moral, dar că a făcut acele avorturi pentru că nu a suportat gândul de a avea patru copii, fiecare cu alt tată.

„Am fost, într-adevăr, nepăsătoare. Nu pot învinovăţi pe nimeni altcineva”, a spus ea pentru BBC. „Ar fi trebuit să fiu mult mai responsabilă, pentru că am omorât nişte vieţi. Şi nu a fost vina copiilor.”

Lisa a mai spus că a fost îngrozită prima dată când a ales sfârşitul prin avort al vieţii copilului ei, dar că timpul şi repetarea gestului au schimbat-o şi au făcut-o mai nepăsătoare.

„Cu cât faci mai multe avorturi, cu atât devine mai uşor. Ştiu că sună foarte rău, dar aşa este.”

Ea speră ca, împărtăşind şi altora din experienţa ei, să convingă şi alte femei să facă alegeri mai bune.

„M-am gândit că dacă aş putea spune povestea mea, poate că tinerele femei s-ar gândi de două ori la a face sex fără contracepţie sau să se culce cu tipi pe care nu îi cunosc cu adevărat”, a spus Lisa. „Vreau să le spun altor femei că avorturile nu sunt tocmai ceea ce trebuie să faci. Asta ţi-ar putea schimba viaţa.”

Chiar dacă Lisa vorbeşte despre prevenţia prin contracepţie a avortului, ea recunoaşte că a folosit contraceptive la fiecare dintre concepţiile sale – totul, de la pilulă până la soluţii semipermanente, cum ar fi steriletul.

„Am încercat pilule, plasturele, steriletul şi implantul. Nu au funcţionat”, a spus Lisa. „Am sângerat continuu cât le-am folosit. Şi steriletul îmi dădea dureri, astfel că a trebuit să îl dau afară după o lună.”

Ea a adăugat: „Nimeni nu vrea să se abţină de la finalizare, aşa că am încercat diferite metode contraceptive, dar se pare că nu au funcţionat la mine.”

Lisa este departe de a fi singura aflată în această situaţie. Un studiu telefonic asupra fostelor cliente ale furnizorului de servicii de avort Marie Stops din Marea Britanie a descoperit că 57% dintre cele care au făcut avorturi repetate erau utilizatoare active ale contracepţiei şi, cu toate acestea, au rămas însărcinate.

„Cercetările noastre arată că tot felul de femei de toate vârstele pot experimenta sarcini nedorite repetate”, a declarat pt BBC Genevieve Edwards, director de politici al Marie Stops din Marea Britanie.

Edwards recunoaşte că metodele contraceptive, în special cele de tipul „pe termen scurt”, nu sunt atât de eficiente pe cât cred majoritatea oamenilor, iar atunci când dau greş multe femei caută avortul ca un plan de rezervă.

„Una din trei femei va avea un avort, şi una din patru dintre ele poate avea încă unul”, a spus ea la anunţarea rezultatelor sondajului, care s-a concentrat pe fete şi tinere cu vârsta între 16 şi 24 ani.

„Cercetările noastre arată că nu există nicio grupă demografică particulară care este mai predispusă să aibă avorturi – se poate întâmpla oricăreia dintre noi. Dar în cazul majorităţii femeilor, metodele pe termen scurt au fost cel mai adesea cele care au dat greş.”

Edwards a spus că ar dori ca pilula de a doua zi să devină mai populară în Marea Britanie, ca o cale de a limita avorturile de mai târziu.

„Suntem, în special, preocupaţi de nivelul redus al contracepţiei de urgenţă”, a spus Edwards. „Planning-ul familial nu începe şi se termină cu prezervativele sau pilulele şi mult mai multe lucruri ar trebui făcute pentru a sprijini femeile în alegerea şi folosirea metodelor contraceptive care se potrivesc stilului şi etapei lor de viaţă”.

Dar Paul Tully de la Societatea pentru Protecţia Copiilor Nenăscuţi (SPUC) a declarat pt BBC că nu mai multă contracepţie este răspunsul, ci stabilitatea societăţii.

„Creşterea furnizării de contraceptive nu va duce la reducerea ratei avorturilor”, a spus Tully. „Contracepţia nu se adresează motivelor sociale, financiare şi de relaţie, care le împing de obicei pe femei să caute avorturile. Trebuie să răspundem la aceste probleme, şi apoi vom vedea cum scade rata avorturilor”.

Traducere: Oancea Brânduşa

 

, , , ,

No comments yet.

Lasă un răspuns