„DE CE SUSŢIN REFERENDUMUL”. Horia Ciurtin, expert în legislaţie internaţională: „Nu vizează ce fac oamenii în dormitor, ci ce fac oamenii în spaţiul public al primăriei”

În mai 2017, după aprobarea de către Camera Deputaţilor a iniţiativei cetăţeneşti de organizare a referendumului pentru căsătorie, Horia Ciurtin, expert în legislaţie internaţională şi autor al cărţii Tentaţia politicului. Reflecţii conservatoare după sfârşitul istoriei, apărută la editura Eikon în 2015, a scris pe Facebook următoarele precizări, foarte utile pentru cei care vor să-şi apere punctul de vedere pro-referendum în dezbaterea care devine tot mai febrilă:

Horia Ciurtin
May 12

Iniţiativa de modificare a Constituţiei nu vizează ce fac oamenii în dormitor, ci ce fac oamenii la primărie.

Şi ce considerăm noi toţi – cetăţeni care putem (de)legitima democratic o practică socio-juridică prin consensul nostru – că ar trebui să se petreacă în spaţiul public al primăriei.

Faraonelu Inspirelu Aş vrea să înţeleg ceva: în ce categorie a firescului intră o decizie care scoate în afara legii – nu explicit – mai mulţi oameni, sau mai multe situaţii de viaţă, dacă vrei? Şi această decizie e luată de nişte cetăţeni care cred ei că ştiu cum e mai bine pentru ceilalţi. Cam cât de sinistră e treaba asta

May 12 at 9:51 am

Horia Ciurtin Dar nu se scoate nimic în afara legii. Doar că nu se introduce în interiorul legii o situaţie juridică nouă (i.e. căsătoria între persoane de acelaşi sex). Toate deciziile politice sunt luate de nişte cetăţeni care decid – în numele lor – asupra întregii colectivităţi.

May 12 at 9:55 am · Edited

 


Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

DONEAZĂ !

Asociaţia ProValori Media
RO18RZBR0000060016473191- RON
RO85RZBR0000060016473246 – EUR

Dragă cititorule,
Foarte multă lume se bate pentru atenţia ta, dar noi nu putem face asta.
Aşadar, îţi lăsăm deplina libertate de a alege să ne urmăreşti sau nu.
Ne străduim să adunăm la un loc, fără conformism, teamă sau prejudecăţi,
informaţiile relevante pentru tine, familia ta şi alegerile tale.
Pentru a ţi le proteja şi păstra, trebuie să fii în primul rând informat.
Dacă ţi se pare că informările şi analizele pe care le selectăm sunt utile pentru viaţa ta
şi se pot dovedi necesare în dezbaterea publică din România,
te invităm să faci cunoscut site-ul nostru şi altora
şi să susţii financiar, după posibilităţi,
continuarea şi profesionalizarea demersului nostru.
Cu recunoştinţă,
Redacţia Stiripentruviata.ro
Ştiri pentru viaţă, pentru femeie, pentru familie

 

, ,

No comments yet.

Lasă un răspuns