Marxism cultural

Daniel Funeriu: „Aș mai vrea să-i prețuim pe cei care au avut curaj atunci dar, din prea multă decență, tac acum”

Daniel P. Funeriu, fost ministru al educației, a scris pe Facebook despre videoclipul cu Mihai Șora:

„La 30 de ani de la câștigarea libertății eu, după o noapte de reflecție și o dimineață de… reflexie în oglindă, am decis să îi iert pe toți cei care, pentru o viață decentă, au fost în vremurile comuniste „pe jumătate victime, pe jumătate complici, ca toată lumea” (Sartre: „à moitié victimes, à moitié complices, comme tout le monde.”).

Îi rog doar să-și continue tăcerea începută în comunism și să nu devină apostolii unui curaj pe care nu l-au avut când era riscant să-l ai.

Aș mai vrea să-i prețuim pe cei care au avut curaj atunci dar, din prea multă decență, tac acum.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Eu știu bine cum era atunci. Și am calculat că nici nu pot să tac, dar nici nu pot să mă revolt, că am o singură viață. Așa că am ales soluția rațională: m-am cărat.”

Într-o altă postare, la care a atașat și o fotografie, Daniel Funeriu a scris o reclamă la un suc produs de un prieten. Aceasta sună așa:

„Acum 40 de ani am gustat prima dată Pepsi Cola la cutie. Și colecționam cutiile, la fel cum puneam în vitrină sprayurile FA goale. Și cutiile goale de săpun Rexona. Și ne împrumutam unii altora casetele cu muzică. Când, adolescenți, făceam chefuri beam mai mulți din aceeași sticlă de suc, să ajungă la toți. Când unul avea o banană sau ciocolată o împărțea cu toți. Alune sau grapefruit? Rarități și delicatese, iar un kil de cafea îți asigura media 10 la orice materie. Viața mea și a colegilor mei era fix în aceste limite. Când în loc de privit filme citeam Biblioteca Pentru Toți.

Libertatea și bunăstarea trebuie prețuite în fiecare zi. Beți „Mojito Soda” de la domnul Mihailescu Nicolae. Că e tip fain. Și nu e comunist. Și băutura e cu lămâie italienească. Nu cu papaia.”


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole relaționate

Back to top button