bioetică

Cum ne comportăm vizavi de CORONAVIRUS / COVID-19

de Redacția Stiripentruviata.ro

Coronavirus nu se transmite prin aer, se transmite prin contactul la nivelul suprafețelor, prin picăturile de tuse ajunse pe față, gură, nas, ochi. Dacă cineva tușește și sar picături pe butoanele unui lift, sau pe un scaun, ori pe o masă, cine va atinge acea suprafață cu mâna și apoi ăși va atinge fața, gura, ochii, va fi infectat.

Simptomele sunt febra, tuse (de obicei seaca) și dificultate în respirație care apare după o săptămână. Este o boala care durează destul de mult, peste o săptămână. Nu prea se întâlnesc rinoreea (mucii), strănutul sau durerea în gât.

Perioada de incubație este intre 2-14 zile, dar de câteva zile se sugerează ca ar fi chiar 24-27 zile. In această perioadă fără simptome omul este contagios și răspândește virusul.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Virusul rezista în jur de o săptămână la temperaturi sub 20, apoi, la peste 25-30 de grade, începe sa mai moară, deci Doamne ajută să vină căldura cat mai repede.

Virusul e distrus de săpun, de dezinfectanti comuni precum alcoolul medicinal. Deci igiena mâinilor e foarte importantă. Nu mâncați fără sa vă spălați pe mâini. Mâncarea ambalată este cea mai sigură. Atenție și la pâinea neambalată. Luați după dumneavoastră șervețele umede dezinfectante dacă nu aveți cum să vă spălați pe mâini. Curățați mai des suprafețele cu alcool sau alte dezinfectante. Atenție în mijloacele de transport în comun, în magazine, restaurante, la muncă. Ștergeți și telefonul și tastatura deoarece de obicei sunt cele mai murdare lucruri dar și cel mai des folosite.

Folosirea măștii ajută, dacă ești deja bolnav, să nu dai mai departe. Pentru cei sănătoși este cu două tăișuri, deoarece specialiștii nu zic că ar proteja, ba mai mult: ar putea să încurce, deoarece pui mâna să o scoți sau o lași pe masă… apoi o pui din nou pe față și uite asa te infectezi mai ușor.

Atenție la cei veniți din Italia. Sunt deja multe cazuri acolo. Încercați să nu vă întâlniți două săptămâni cu ei și ar fi bine să stea în carantină 14 zile.

Oricine începe sa aibă febra, tuse și respirație grea și a intrat în contact cu cineva venit din China, Italia, Coreea de Sud, Japonia sau alte țări asiatice în ultima lună, nu iese din casă, pune mască și anunță ambulanța la 112.

Cei mai afectați sunt cei în vârstă și cei cu boli asociate 80%.

Cei mai mulți se vindecă total: 97%. Doar cazurile grave se internează adică cei care au nevoie de suport în respirație si la care starea este afectata.

Momentan nu exista un tratament pentru acest virus. Se încearcă unele tratamente care se dau în HIV și imunoglobuline la cei cu faza severa dar nu este nimic sigur. Se merge doar pe simptomatice pana în prezent.

Cele mai afectate țări cu cazuri în creștere sunt China, Coreea de Sud și mai nou Italia.

Momentan nu sunt cazuri în România. Știu ca sunt câțiva în locațiile puse la dispoziție de stat pentru carantina. Cei care sunt în carantina nu sunt bolnavi. Ei sunt doar suspecți.

Haideți sa îmbunătățim igiena în această perioadă și vom trece cu bine și de acest pericol!


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button