Culmea eugeniei, prezentată ca progres medical: Mămicile din România, revoltate pe Facebook că în Islanda s-a eradicat Sindromul Down prin… „eradicarea” celor care suferă de el

Foto: Lemon.hu

Pe un grup online de discuţii dedicat părinţilor şi creşterii copiilor, o utilizatoare a distribuit, întrebându-se retoric de ce nu este şi în România la fel, un articol preluat de pe site-ul Life.ro.

Materialul, scris într-o română aproximativă, informează că „Islanda este aproape de a devini [sic!] prima ţară din lume unde nimeni nu mai naşte copii cu Sindrom Down”, deoarece în această ţară testarea este foarte riguroasă, iar avortul este permis şi după 16 săptămâni de sarcină dacă fătul „este predispus” la anomalii.

A doua parte a articolului spune că „În România, lucrurile nu stau deloc aşa”. Apoi continuă, explicând (prin cuvintele unui expert medical român citat cu nume şi prenume) că, de fapt şi la noi lucrurile stau exact la fel – cel puţin din punctul de vedere al posibilităţii de a face toate testele disponibile şi de a avorta la cerere după 16 săptămâni de sarcină, dacă se dovedeşte (sau doar se bănuieşte!) că fătul are anomalii.

Diferenţa dintre Islanda şi România care se poate deduce din articol ar fi că mai puţine românce se conformează presiunii medicilor de a-şi avorta copiii imperfecţi şi unele refuză chiar şi testarea.

Reacţia membrelor grupului de pe reţeaua de socializare nu s-a lăsat aşteptată. Discuţiile s-au încins. Majoritatea comentariilor au punctat faptul că cele mai multe testări la care se face referire nu reprezintă decât calcule probabilistice şi că practica detectării anomaliilor genetice la copiii nenăscuţi este una eugenică, profund nocivă moral şi absolut arbitrară.

Citeşte în continuare, pentru a afla şi care a fost cel mai inspiraţional şi emoţionant răspuns al unei mămici!

Şi poate cel mai inspiraţional răspuns / comentariu:

Altele, bine punctate, mai ales referitor la aspectul eugenic al practicii:


Comandă cartea pentru copii mari şi mici:
IOANA. O poveste despre Sindromul Down


Citeşte şi Noua Voce a României, mama unor gemeni cu Sindrom Down: „Nu înţeleg cum cineva poate să afirme că, dacă extermini o sarcină cu un defect genetic, este un lucru bun”

Citeşte şi Cristina Bălan: „E trist dacă dragostea ta e condiționată de «perfecțiune»”

Citeşte şi După ce fetița ei cu Sindrom Down a împlinit un an, mama i-a scris un mesaj emoționant medicului care îi propusese avortul

Citeşte şi Avortul ne conduce la „o lume fără Sindrom Down”. Mai precis, fără copii cu Sindrom Down

MUST-SEE: VIDEO. Bucuria lor e înviorătoare: I have Down, but I am not down! I am happy-happy-happy! This is who I am!

Citeşte şi Fericirea, în cele mai nebănuite locuri: Cine ne dă drept de viață și de moarte asupra copiilor nenăscuți depistați cu Sindrom Down?

Citeşte şi (Neo)cenzură în Franța. Clipul cu copii cu Sindrom Down interzis fiindcă le prezintă viitoarelor mame o singură opțiune: viața pentru copilul lor

Citeşte şi Ziua Mondială a Sindromului Down: Maryam Alakbarli, pictorița cu un cromozom în plus

Citeşte şi VIDEO. Explozie de exuberanță: Isabella Springmuhl, fashion designer cu Sindrom Down


Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

DONEAZĂ !

Asociaţia ProValori Media
RO18RZBR0000060016473191- RON
RO85RZBR0000060016473246 – EUR

Dragă cititorule,
Foarte multă lume se bate pentru atenţia ta, dar noi nu putem face asta.
Aşadar, îţi lăsăm deplina libertate de a alege să ne urmăreşti sau nu.
Ne străduim să adunăm la un loc, fără conformism, teamă sau prejudecăţi,
informaţiile relevante pentru tine, familia ta şi alegerile tale.
Pentru a ţi le proteja şi păstra, trebuie să fii în primul rând informat.
Dacă ţi se pare că informările şi analizele pe care le selectăm sunt utile pentru viaţa ta
şi se pot dovedi necesare în dezbaterea publică din România,
te invităm să faci cunoscut site-ul nostru şi altora
şi să susţii financiar, după posibilităţi,
continuarea şi profesionalizarea demersului nostru.
Cu recunoştinţă,
Redacţia Stiripentruviata.ro
Ştiri pentru viaţă, pentru femeie, pentru familie

 

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.

, , ,


Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.