Culcatul devreme: o armă împotriva anxietăţii

ID-100235191

foto: www.freedigitalphotos.net

Sursă: www.aleteia.org

Buna organizare a somnului oferă mari beneficii organismului şi vă influenţează în mod considerabil moralul.

Dacă aveţi o natură anxioasă şi dacă simţiţi gândurile neplăcute hăituindu-vă sufletul, mai ales seara, acest nou studiu făcut de către cercetătorii universităţii americane din Binghamton şi publicat în revistă  Terapie Cognitivă şi Cercetare, ar putea să vă lămurească.

După autorii acestui studiu, într-adevăr, acest mecanism cognitiv are o mare legătură cu obişnuinţele noastre legate de somn, mai exact, cu ora la care ne culcăm. Astfel, cu cât subiectul este “pasăre de noapte”, cu atât va avea tendinţa de a dezvolta ceea ce numim “gânduri negative repetitive”, care se traduc printr-un sentiment general de îngrijorare şi o focalizare obsesivă şi compulsiva asupra aspectelor dezagreabile din viaţa noastră. Este principala noutate care reiese în urma testelor efectuate de către cercetători pe 100 de tineri adulţi care au răspuns la chestionare şi au efectuat exerciţii pe calculator.

Fără nicio surpriză, persoanele care au un somn regulat şi de cel puţin 7 ore sunt în mod clar mai puţin supuse fenomenului de gândire negativă repetitivă şi stării anxioase în general.

O structură cerebrală diferită

Această descoperire s-a răspândit în diversele constatări ştiinţifice punând în lumina adevăratele diferenţe între persoanele aşa zis de noapte şi cele matinale, la nivelul structurii însăşi a creierului. Un studiu efectuat în Germania în 2013 la universitatea din Aix la Chapelle, stabilise într-adevăr o mai mare predispoziţie la depresie şi la tulburări ale somnului şi ale funcţiilor cognitive la “păsările de noapte”, faţă de cei care se culcă devreme. O predispoziţie care se datorează conform cercetătorilor, unei mai slabe densităţi cerebrale de substanţă albă, un ţesut responsabil de asigurarea bunei circulaţii a informaţiilor în cadrul sistemului nervos. Persoanele care se culca târziu ar putea remedia aceasta predispoziţie prin diminuarea timpului de expunere la lumina artificială şi prin prelungirea contactului cu lumină solară. Aceasta ar avea drept efect anticiparea ciclului de somn şi creşterea, ca urmare a acestui subterfugiu, a densităţii substanţei albe din creier.

Dar pentru că “păsările de noapte” să se liniştească, obişnuinţele lor în ceea ce priveşte somnul, ar face din ele persoane mai performante şi mai creative decât cele care se trezesc devreme. Ele ar avea un coeficient intelectual mai ridicat şi ar fi mai înclinate către reuşita profesională.

Traducere: Florentina Arsene

Dacă doriți să traduceți ca voluntar articole pro-viaţă din engleză, franceză, spaniolă, italiană sau rusă, vă rugăm să ne  scrieţi pe adresa provalorimedia@gmail.com

În afară de traducerea unor articole avem nevoie şi de voluntari care să realizeze prescurtări în limba română ale unor articole din engleză. Mai multe detalii le puteţi afla aici.

De asemenea, căutăm corespondent voluntar pentru Republica Moldova.

, ,

No comments yet.

Lasă un răspuns