avortdizabilităţidizabilităţi fizice

Copilul cu spina bifida care s-a născut viu după avortul eșuat și a murit plângând în brațele mamei sale

de Iuliana Pîrvu, Facebook

Articolul Baby boy born alive after failed abortion dies in mother’s arms, postat pe site-ul organizației Right to Life din Marea Britanie, redă mărturia unei mame îndurerate care a crezut că avortul este o soluție după ce bebelușul din pântecele ei a fost diagnosticat cu spina bifida. Deși o astfel de afecțiune poate fi tratată prin intervenție chirurgicală, la insistențele medicilor care au afirmat că acest caz era cel mai grav pe care l-au întâlnit vreodată, Sofia Khan a renunțat la dorința de a alege viața pentru copilașul ei și a făcut avort. Avortul a eșuat și ea a născut un băiețel viu, care plângea, și care a murit după o oră în brațele ei.

Mulți părinți ai căror copilași sunt diagnosticați prenatal cu spina bifida sau alte tipuri de deficiențe sunt descurajați de afirmațiile medicilor și recurg la avort. Ei cred că uciderea pruncului în pântecele mamei pune capăt unei suferințe, însă suferința cea mai mare este aceea că acești copilași nu își pot împlini viața lor, așa cum este ea.

Este crud faptul că există o stigmatizare în societate care induce ideea greșită că persoanele diagnosticate prenatal cu potențiale dizabilități sunt mai puțin dorite. Starea medicală a unui copilaș nenăscut nu determină gradul de umanitate al acestuia. Fiecare ființă este unică și merită dreptul la viață și ocrotire.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

O mamă îndurerată a retrăit momentul în care a intrat în spital pentru un avort, dar în schimb a născut un băiețel viu, care a murit în brațele ei plângând.

Medicii l-au diagnosticat pe fiul Sofiei Khan cu spina bifida în timpul unei ecografii la 20 de săptămâni de sarcină.

Chiar și după diagnostic, Sofia a fost hotărâtă să aleagă viața pentru copilul ei. Amintind momentul, ea a declarat pentru The Sun:

„Am fost devastată. M-am tot gândit că vom face față și că ar putea fi tratat printr-o intervenție chirurgicală.”

Cu toate acestea, medicii au făcut presiuni imense asupra Sofiei și a soțului ei pentru a avorta copilul, susținând că spina bifida cu care era diagnosticat bebelușul era cel mai grav caz pe care l-au întâlnit vreodată. Ei i-au spus Sofiei să facă avort, afirmând că este puțin probabil ca fiul ei să supraviețuiască până la naștere.

Cu inima frântăși în urma multor discuții, cuplul a decis să asculte sfaturile medicilor. Sofia a spus: „Am fost dezamăgiți, dar am luat decizia de a pune capăt sarcinii.Ne-am gândit că este cel mai bine pentru copil, dar chiar și așa eu am avut momente de îndoială și vinovăție.”

La 25 de săptămâni de sarcină, Sofia a mers la Spitalul „St Mary’s” din Manchester pentru a face avort.

În timpul procedurii, o injecție letală a fost administrată în cordonul ombilical cu intenția de a opri bătăile inimii bebelușului. Sofia a fost apoi transferată la spitalul local, din Bolton, unde a fost supusă unui travaliu indus,  care trebuia să aibă ca rezultat expulzarea  a ceea ce se aștepta a fi copilul e i mort.

În urma injecției, medicii au efectuat două examinări pentru  a se asigura că nu există bătăi de inimă și  i-au confirmat Sofiei că fiul ei era mort.

„A fost o ușurare să știu că suferința lui s-a sfârșit, dar era sfâșietor să știu că a murit.”

Dar, înainte de procedură, Sofia a simțit că fiul ei se mișcă. Ea a alertat moașele, dar acestea au ignorat spusele ei, deoarece au presupus că injecția făcută în celălalt spital i-a ucis copilul.

„În timp ce așteptam, am simțit copilul lovind în burtică. I-am spus moașei, dar ea a spus că este imposibil. I-am cerut să facă o consultație pentru a fi sigură, dar a spus că nu este nevoie.”

Zece ore mai târziu, ea a născut și a fost uluită să-și audă fiul plângând.

,,Am crezut că înnebunesc. Am crezut că aud strigătul pentru că asta îmi doream: doream pentru copilul meu să fie în viață! Moașa a intrat în șoc. Ea striga după ajutor, a alergat cu copilul pe coridor. L-au adus înapoi și au spus: ‘Ce vrei să facem?’; nu știam ce înseamnă toate acestea [n. tr.: a întrebat dacă să îl îngrijească pe copil, să îl omoare direct sau să îl lase fără îngrijire și astfel să moară singur]. L-am îmbrățișat, l-am îmbrăcat și i-am spus cât de mult îl iubesc. A fost un adevărat luptător. Avea o gaură imensă în coloana vertebrală și era foarte vătămat și totuși s-a agățat de viață timp de o oră. Nu pot să nu mă gândesc că el s-a născut viu pentru că voia să aibă parte de o îmbrățișare cu mama lui.”

Sofia și soțul ei l-au numit fiul lor Mohammed Rehman. I-au făcut o înmormântare completă și l-au înmormântat lângă casa lor.

În mod șocant, o anchetă internă a incidentului a dezvăluit că asistentul legist a înregistrat moartea copilului ca fiind „din cauze naturale”, în ciuda administrării acelei injecții letale și a inducerii travaliului forțat.

Dr. Philip Bullen i-a spus responsabilului cu investigarea deceselor Simon Nelson: „Am fost extrem de șocat să aud ce s-a întâmplat. Am rămas uluit, deoarece procedura a decurs exact cum ne așteptăm să meargă, fără probleme.”

Este tulburător că în loc să se asigure că medicii fac mai mult pentru a ajuta bebelușii care supraviețuiesc unui avort, liniile directoare ale protocoalelor au fost schimbate pentru a se asigura că medicii ascultă bătăile inimii pentru o perioadă mai lungă de timp după avort, pentru a se asigura că viața bebelușilor s-a încheiat înainte de a induce travaliul!

Întrebată dacă spitalul și-a cerut scuze, Sofia a adăugat: „Spitalul mi-a oferit condoleanțele, dar  nu  mi se pare că și-au cerut scuze. Mi s-a spus  că acest caz a fost foarte, foarte nefericit și foarte rar și că, în viitor, femeilor li se va spune că procedura nu este sigură 100%. Mă simt supărată pe cei din spital. Sunt supărată pentru că nu am fost ascultată. Încă sufăr. Mă gândesc la copilașul meu în fiecare zi.”

Cercetările arată că în fiecare an 80% dintre copiii nenăscuți diagnosticați cu spina bifida sunt avortați.

Cu toate acestea,susținătorii pro-viață sunt plini de speranță că acum, după ce operația de spina bifida făcută intrauterin a devenit obișnuită și este finanțată în NHS (sistemul public de sănătate din Marea Britanie), numărul copiilor avortați pentru că au spina bifida va scădea.


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

One Comment

  1. As vrea sa lupt impotriva avorturilor! Sa conving cat mai multe mame sa nu mai faca aceasta crima! Dar nu stiu de unde sa incep, cum pot face asta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button