Copiii şi minciunile: 5 sfaturi pentru a ne ajuta micuţii să spună adevărul

minciuni

Sursa: www.universomamma.it

Poate părea ciudat, dar se pare că trebuie să fim încântaţi dacă fiii noştri spun minciuni. Potrivit unui studiu al Toronto University, copiii care spun multe minciuni sunt mai inteligenţi decât media.
Studiul a avut ca subiecţi 1.200 de copii cu vârste cuprinse între 2 şi 17 ani. Dintre aceştia:

• Doar 20% dintre copiii în vârstă de 2 ani au fost în stare să spună minciuni
• 50% cei de 3 ani
• Procentajul a crescut la 90% la cei de 4 ani
• Şi a atins 100% la cei de 7/8 ani

Testul a constat în a spune copiilor să nu ia un joc care se afla în spatele lor, în momentul în care erau lăsaţi singuri într-o cameră. Reacţiile lor au fost apoi observate la o cameră de filmat, iar când interlocutorul s-a întors în încăpere şi a întrebat copiii dacă s-au întors spre joc, au putut verifica dacă spuneau sau nu adevărul.

Examinatorii au subliniat faptul că părinţii nu trebuie să se alarmeze când copiii lor spun o minciună. Aproape toţi copiii fac asta, dimpotrivă părinţii trebuie să fie bucuroşi pentru că fiii lor trec printr-o etapă de dezvoltare.

Potrivit cercetătorilor, pentru un copil a şti să mintă indică faptul că acesta crescând va dezvolta abilităţi cognitive şi sociale mai bune în două domenii importante:

• Capacitate de autocontrol
• Capacitate de a citi în mintea celuilalt
Capacităţi esenţiale pentru un succes la învăţătură şi social.

Faptul că minciunile nu au doar o conotaţie negativă, nu înseamnă că trebuie să le acceptăm sau să le suportăm. Dacă suntem conştienţi de acest lucru trebuie să vorbim despre asta, trebuie să explicăm ce înseamnă o minciună şi ce înseamnă adevărul, de ce trebuie să fim cinstiţi şi care sunt consecinţele în caz contrar.

Trebuie să profităm de minciună, adică trebuie să o transformăm într-un moment de învăţătură, cu calm, fără supărare.

Desigur, este uşor de zis, dar de fapt nu este atât de simplu, iar atunci cum putem face?

Cum ne putem stimula micuţul Pinocchio ca să spună adevărul?

1. Să nu pui o întrebare al cărui răspuns îl cunoşti deja. Minciuna este un răspuns defensiv normal pentru a evita conflicte sau consecinţe negative. Toţi sperăm să nu fim „prinşi” când facem vreo boacănă. Deci mai degrabă spunem: „Văd că ai… (trebuie să indicăm orice acţiune pe care vrem să o înfruntăm). Spune-mi ce s-a întâmplat. Hai să vorbim despre asta!” Deci, în principiu, micuţul trebuie pus în faţa faptului împlinit, unde nu mai poate tergiversa.

2. Să pui întrebări directe. Întrebarea: „Ce teme trebuie să faci în seara asta?” îndeamnă la un răspuns diferit faţă de cazul în care ai întreba: „Ai teme de făcut în seara asta?” ce poate duce la un răspuns negativ, mai ales în cazul în care încerci să eviţi ceva ce nu chef să faci.

3. Să pui întrebări specifice. De câte ori aţi obţinut răspunsul „bună” sau „bine” când aţi întrebat „Cum a fost ziua de azi” sau „Ce faci?”. Acestea sunt răspunsuri evidente care stopează o probabilă conversaţie. Dar dacă dimpotrivă cunoaştem copilul, este mai bine să orientăm răspunsul, deci în cazul în care copilului îi place să deseneze putem întreba: „Vorbim despre desene?”, „Îmi arăţi desenele pe care le-ai făcut?” sau „Ce activităţi aţi făcut astăzi?”. Cu acest gen de întrebări se obţin adesea răspunsuri detaliate.

4. Să pui întrebări pozitive. Încearcă să eviţi argumente negative, deci poţi întreba: „Ce ţi-a plăcut mai mult la şcoală astăzi?”.

5. Şi în sfârşit, ai încredere în instinctul tău! De multe ori este evident faptul că micuţul nostru nu spune tot adevărul, iar atunci este bine să-l împingem să povestească tot cu fraze de tipul :„nu am înţeles prea bine, „Spune-mi mai multe..”. În acest fel vom avea o imagine mai clară şi mai detaliată a situaţiei.

Aceste sfaturi practice oferite de canalul Neighborhood Parents Network’s ne-ar putea ajuta să obţinem toate informaţiile de la copiii noştri. Încercarea moarte n-are!

Traducere: Lidia Ciurezu

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.

, ,


Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.