Marxism culturalopiniireligie

Constantin Răzvan Popovici: Noua religie de stradă

de Constantin Răzvan Popovici, Facebook

„Câteodată miracolele vin de la oameni” așa se dorește a fi prezentată noua campanie susținută de o agenție de publicitate, al cărei scop ar fi fost celebrarea eforturilor depuse de medici în lupta cu noul coronavirus, transformându-i pe aceștia în sfinți.

Ideea de a aprecia munca celor din prima linie ar fi fost teoretic bună, doar că în locul chipurilor acestora sau a unui text de mulțumire regăsim „opere de artă” cu mesaj blasfemator.

Iisus Pantocrator este înlocuit de un medic ce poartă o aureolă Covid 19, Sfânta Fecioară este reprezentată având în spate o vulvă, iar alți „medici” sunt reprezentați ca zeii hinduși Shiva și Parvati, zeități ale distrugerii și devoțiunii.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Să analizăm pe rând:

1. Economic

În condițiile în care pandemia a slăbit resursele financiare și multe firme fie și-au încetat activitatea sau au redus-o, se pare că firmele de publicitate fac adevărate business-uri în această perioadă.

Să înteleg că pentru acești bani nu țipă nimeni? Sau poate nu se înțelege faptul că pentru a afișa „operele de artă” în spații din București și Iași ai nevoie de:

A. Achiziționarea lor.
B. Achiziționarea spațiilor în care vor fi amplasate și a panourilor.
C. Acordul municipalităților.
D. Trasportarea și montarea lor.

Toate acestea pentru a sprijini o artistă locală? Avem nevoie de o astfel de campanie la nivel național? Să înteleg că #stămacasă nu există în cazul acesta.

Dacă Biserica Ortodoxă Română ar fi pus mesaje publicitare cu imaginea Sfântului Pantelimon, care a fost și MEDIC și este SFÂNT, oare nu ar fi țipat toți progresiștii?

Icoanele și sfintele moaște ne sunt hulite, înjurate, parodiate dar „sfintele opere contemporane” pot fi amplu mediatizate în plină pandemie.

2. Scopul

„Scopul scuză mijloacele”, spunea Machiavelli, iar libertatea artistului mai nou scuză blasfemia, erijându-se pe libertatea religioasă a altora.

Îmi poate explica cineva de ce sunt obligat, creștin fiind în țară creștină să regăsesc în spațiu public asemenea blasfemii costisitoare?

Îmi explică și mie artista unde e sacralitate și mulțumirea adusă medicilor?

Din noțiunile de artă pe care le dețin consider că scopul este de a sensibiliza, educa, de a atrage atenția în scop pedagogic.

Prin ce anume suntem educați în cazul acesta? Ideea pe care o transmite este că medicii trebuie înțeleși ca atare doar în lupta cu Covid 19, doar purtând o mască și devenind zei?

Oare nu Dumnezeu lucrează prin oameni către oameni?

Mi-aș fi dorit să văd chipurile Sf. Pantelimon, Sf. Nectarie, Sf. Luca al Crimeii, Sf. Efrem cel Nou și Sf. Spiridon, nu pe stradă ci la biserică măcar.

Noua religie, fie pe stradă, canapea sau din media își dorește înlocuirea Credinței și a Adevărului, făcând din orice umbră zeitate.

Necunoscând sensul valorilor noastre, treptat dăm voie unor astfel de acțiuni să devină normalitate.


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

One Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole relaționate

Back to top button