UPDATE: Comitetul ONU pentru persoanele cu dizabilităţi se opune aşa-zisului „drept la eutanasie” şi avortului pe motiv de dizabilitate a fătului, deşi este de acord cu avortul în general

ECLJ, 23 octombrie 2017


UPDATE: Dr. Susan Yoshihara de la C-Fam a atenţionat însă că, din păcate, Comitetul ONU pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi nu s-a opus instituirii unui aşa-numit „drept la avort”, ci doar a precizat că acesta nu poate fi instituit DOAR pe criteriul dizabilităţii grave a fătului.

Discuţia s-a purtat în contextul în care la ONU se încearcă retragerea dreptului la viaţă pentru categoria copiilor nenăscuţi. Comitetul pentru dizabilităţi nu s-a opus acestui demers în principiu, ci doar a precizat că el nu ar trebui să se facă doar pe baza criteriului dizabilităţii, deoarece aceasta ar însemna discriminare.

Aşadar, în mod paradoxal, ceea ce a agreat de facto comitetul pentru dizabilităţi al ONU este următorul lucru: a nu mai proteja dreptul la viaţă al copiilor nenăscuţi NU este discriminator faţă de aceştia atâta timp cât se aplică în mod universal şi nu doar selectiv (pe criterii ca dizabilitatea, genul, rasa etc). Pe scurt, avortul legal, pentru a nu fi discriminatoriu, trebuie să fie liberalizat complet.


ŞTIREA ORIGINALĂ: La ONU se duce o bătălie importantă pro şi contra impunerii avortului din motive eugenice, respectiv din motiv de dizabilitate a fătului.

În acest context, Comitetul ONU pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi a redactat un document oficial în care se arată că eventualele „legi care permit în mod explicit avortul pe motive de dizabilitate violează Convenţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi”.

Comitetul a mai explicat faptul că adesea astfel de avorturi se fac pe baza unui diagnostic cu grad redus de exactitate. Şi, chiar şi atunci când diagnosticul este corect, nu face decât să perpetueze stereotipul că dizabilitatea este incompatibilă cu o viaţă bună.

Aceste încercări de acreditare a ideii că numai oamenii care îndeplinesc anumite criterii au dreptul la viaţă amintesc de practicile naziste. În 1947, cei care redactau faimoasa Declaraţie Universală a Drepturilor Omului (1948) au fost nevoiţi să facă faţă presiunilor de a include în ea un „drept” la „prevenirea naşterii copiilor cu deficienţe mentale” şi a celor „din părinţi care suferă de boli mintale”. La vremea respectivă a fost denunţată asemănarea cu ideologia nazistă a acestor propuneri.

Comitetul ONU pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi s-a împotrivit şi aşa-zisului „drept la eutanasie”, despre care a afirmat că perpetuează şi el „stereotipul că persoanele cu dizabilităţi grave suferă atât de mult încât le-ar fi mai bine dacă ar muri”.


Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

DONEAZĂ !

Asociaţia ProValori Media
RO18RZBR0000060016473191- RON
RO85RZBR0000060016473246 – EUR

Dragă cititorule,
Foarte multă lume se bate pentru atenţia ta, dar noi nu putem face asta.
Aşadar, îţi lăsăm deplina libertate de a alege să ne urmăreşti sau nu.
Ne străduim să adunăm la un loc, fără conformism, teamă sau prejudecăţi,
informaţiile relevante pentru tine, familia ta şi alegerile tale.
Pentru a ţi le proteja şi păstra, trebuie să fii în primul rând informat.
Dacă ţi se pare că informările şi analizele pe care le selectăm sunt utile pentru viaţa ta
şi se pot dovedi necesare în dezbaterea publică din România,
te invităm să faci cunoscut site-ul nostru şi altora
şi să susţii financiar, după posibilităţi,
continuarea şi profesionalizarea demersului nostru.
Cu recunoştinţă,
Redacţia Stiripentruviata.ro
Ştiri pentru viaţă, pentru femeie, pentru familie

 

,

No comments yet.

Lasă un răspuns