bioeticăreproducere asistată

Comisia Europeană, chemată în justiție pentru respingerea inițiativei One of Us

TurtleBayAndBeyond, 1 august 2014

Curtea Europeană de Justiție a primit de curând o sesizare prin care se cere anularea deciziei Comisiei Europene de a nu da curs inițiativei cetățenești One of Us. Prin această inițiativă s-au strâns semnături de la aproape două milioane de cetățeni europeni ce se opuneau finanțării din bani publici a utilizării de embrioni umani în medicină și cercetare.

Reprezentanții inițiativei cetățenești reclamă că răspunsul Comisiei Europene (CE) a fost neadecvat și necoform cu obligațiile acesteia.

Cu alte cuvinte, este un test al democrației în Europa, deoarece mecanismul inițiativelor cetățenești a fost introdus tocmai pentru a democratiza instituția Comisiei Europene, singurul organism public UE abilitat să inișieze legislație, deși este format din funcționari care nu sunt aleși de popor.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

În sesizarea înaintă Curții, se spune: „Cu siguranță nu a fost în intenția Tratatului de la Lisabona să creeze un mecanism prin care o petiție semnată de pest eun milion de cetățeni să poată fi respinsă de Comisie doar printr-o declarație arbitrară”.

Curtea Europeană de Justiție se va afla în fața unei dileme. Pe de o parte, Regulamentul de funcționare al Comisiei Europene (CE), așa cum este el formulat, lasă la latitudinea CE să acționeze sau nu după ce primește o inițiativă cetățenească. Pe de altă parte, tocmai aceasta ar însemna că mecanismul inițiativelor europene cetățenești este inutil. Dacă li se dă dreptate reclamanților, monopolul inițiativei legislative pe care îl deține CE va lua sfârșit.

De aceea, Curtea ar putea fi tentată să nu admită procesul pe motive procedurale. Dar asta ar însemna și că cetățenii nu au nicio posibilitate de a contesta juridic răspunsul Comisiei Europene. Așadar, Curții Europene îi revine ingrata sarcină de a decide dacă democrația participativă în UE este sau nu o promisiune goală.

Foto: Poltrona Frau Miami Group


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole relaționate

Back to top button