avortcriza de sarcinădizabilităţi

Chile: Mama unui copil nenăscut, diagnosticat cu handicap, critică noul proiect de lege care dorește legalizarea avortului

CNN-Bernardita-Vial_645_404_55

LifeSiteNews.com, 18 februarie 2015

În Chile s-a iscat o dezbatere publică asupra unui proiect de lege care dorește legalizarea avortului. În cadrul acestei dezbateri, face valuri interviul unei tinere femei însărcinate.

Bernardita Vial de Bärthold poarta în pântec un copil care a fost diagnosticat cu o boală care este folosită pentru a justifica avortul în țara ei. Bernardita nu este nici politician, nici activist. Este doar o femeie însărcinată în 25 de săptămâni și al cărei copil a fost diagnosticat cu anecefalie, o anomalie care inhibă dezvoltarea normală a creierului și a craniului. Conform medicului care îi cunoaște cazul, durata de viață a copilului va fi doar de câteva minute de la naștere. Cu toate acestea, copilul este viu și are și un nume.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

„Pe copilul meu îl cheamă Jose”, afirma Bernardita.

Pe 31 ianuarie, președintele Bachelet a trimis în guvern proiectul de lege care va legaliza avortul în Chile. În prezent, în această țară avortul este interzis în orice circumstanță.

Dacă va fi aprobată, această lege va permite avortul în trei situații: când există un risc – prezent său viitor – pentru sănătatea mamei, când sarcina este rezultatul unui viol sau când copilul este diagnosticat cu o boală congenitală sau are o „incompatibilitate genetică cu viața în afara uterului”.

Cazul lui Jose se încadrează în a treia condiție, iar în această situație medicul Bernarditei ar fi obligat să îi propună avortul.

În interviul acordat postului CNN duminica trecută, Bernadita recunoaște că îi este frică de momentul în care băiatul său se va naște și va muri aproape imediat.  Ea povestește cum la început a fost șocată și nu înțelegea de ce trebuie să treacă prin această suferință. Însă, treptat, treptat, pe măsură ce copilul creștea, Bernardita recunoaște că „s-a maturizat prin această suferință”. Acum privește această situație din perspectiva vieții, nu a morții.

În ceea ce privește celelalte femei care ”ar putea avea dreptul să ia o altă decizie”, Bernardita spune: „Mă îndoiesc că o mamă se pune mai presus de copilul ei, mă îndoiesc că prefera să pună pe primul loc sănătatea ei mentală decât să permită fiului ei să își împlinească cursul natural al vieții, care este în acest caz acela de a se naște și de a muri”.

Bernardita povestește că, atunci când a primit diagnosticul fiului ei, suferința a fost atât de intensă încât a simțit nevoia de a scrie un jurnal în care a însemnat toate  sentimentele, emoțiile și experiențele din acea perioadă. Acum, când recitește ceea ce ea a scris în trecut, nu se recunoaște.

„De aceea mă simt neputincioasă”, spune ea, „atunci când văd că se va aprobă un proiect de lege care ne va face vulnerabile” și va deschide calea spre avort într-un moment în care „nu suntem pe deplin capabile de a lua o decizie corectă. Am citit jurnalul meu și nu mă recunosc în ceea ce am scris. Sunt convinsă că suntem limitați în utilizarea judecății noastre de către  emoțiile intense și nu suntem capabile de a lua o decizie atât de importanta într-un astfel de moment, o decizie care nu se referă la viața noastră, ci la viața unei alte persoane”.

Proiectul ideologic din spatele legii

În spatele acestui proiect de lege se afla, în mod paradoxal, o altă femeie, pediatru: Michele Bachelet, o bine cunoscută feminista radicală, apărătoare a ideologiei de gen.

Pentru Bachelet, să ajute femeile să nu „suporte singure consecințele grele”  a unei sarcini cu probleme înseamnă deschiderea ușilor pentru avort. Deși guvernul susține că legea este „limitată la trei cazuri specifice”, primul caz, în practică, stabilește avortul la cerere, deoarece „riscul” mamei este stabilit după criteriile Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), care înțelege sănătatea în general  ca fiind „bunăstarea”.

Din această perspectivă, dacă o sarcină modifica sau alterează bunăstarea fizică, psihologică sau socială, „prezente sau viitoare” ale mamei, aceasta ar avea dreptul de a încheia viața copilului ei. Același raționament și strategie au fost folosite în Spania pentru legalizarea avortului. Acolo, 97 la sută dintre avorturile „legale” sunt efectuate astăzi în cadrul acestei vagi noțiuni de „sănătate”.

La trei zile după interviul de la  televiziune, într-o scrisoare publicată de El Mercurio, doamna Vial a cerut lui  Bachelet să se oprească și să se gândească. Iată ce a scris președintelui:

„O invit pe dna. Bachelet să se gândească la faptul că, dacă va legaliza avortul, nu va face altceva decât să împingă mii de mame spre a lua o decizie de viață și de moarte într-un moment în care mintea noastră este pe altă planetă. Și când ne întoarcem, deja am avortat… și nu va mai fi cale de întoarcere”.

Adresându-se altor mame în aceeași situație, continuă: „Vom trece bariera anxietății. Trebuie să perseverăm și să evităm a lua decizii pripite. Pacea se va lăsa și ne vom simți eroine!”

Traducere și prelucrare text: Elena Dolea

********************************************************************************************************

Dacă doriți să traduceți ca voluntar articole pro-viață din engleză, franceză, spaniolă, italiană sau rusă, vă rugăm să ne  scrieți pe adresa provalorimedia@gmail.com

În afară de traducerea unor articole avem nevoie și de voluntari care să realizeze prescurtări în limba română ale unor articole din engleză. Mai multe detalii le puteți afla aici.

De asemenea, căutăm corespondent voluntar pentru Republica Moldova

 


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole relaționate

Back to top button