familie

Cazul Coman-Hamilton: Are Curtea Europeană de Justiție competența de a redefini căsătoria pentru toate statele membre UE?

ActiveNews.ro, 21 noiembrie 2017 – Adrian Coman și Clai Hamilton sunt doi homosexuali care s-au „căsătorit” în Belgia. În țara noastră, mariajul lor nu este recunoscut, conform art. 277, alin. (2) din Codul Civil.

Pe 21 noiembrie, cea mai înaltă instanță a UE (Curtea de Justiție a UE – CJUE) a avut o înfățișare în acest caz pentru a răspunde la întrebarea dacă noțiunea de soți din legislația europeană cuprinde și cuplurile de același sex. Întrebarea care se pune este: are CJUE competența de a redefini căsătoria pentru toți cetățenii UE?

Procedurile amenință suveranitatea membrilor UE în ceea ce privește legislația familială. În viitor, UE ar putea încerca să forțeze statele să recunoască și căsătoriile între persoane de același sex stabilite în orice stat membru, indiferent de legislația lor națională. 15 state din UE definesc căsătoria ca fiind exclusiv uniunea dintre un bărbat și o femeie, iar șapte dintre aceste state au consacrat această definiție în constituțiile lor.

Opinia Avocatului General în caz va fi făcută publică pe 11 ianuarie 2018.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

ADF International, care a depus un memoriu legal în fața Curții Constituționale a României, a furnizat câteva observații în acest caz:

Redefinirea căsătoriei și a familiei

Multe State europene recunosc și protejează căsătoria ca uniune dintre un bărbat și o femeie, în legile și constituțiile lor, întrucât acesta este dreptul lor.  Statele Membre trebuie să aibă libertatea de a afirma în legile lor că atât o mamă, cât și un tată, sunt în egală măsură esențiali în viața copilului. Acum, când UE se confruntă cu presiuni interne semnificative, redefinirea căsătoriei și a familiei  nu ar face decât să continue divizarea Uniunii, a declarat dr. Adina Portaru, avocat ADF International.

Dacă CJUE  schimbă unilateral definiția noțiunii de „soți” pentru toate cele 28 de state membre, nu există niciun motiv pentru care, în viitor, nu ar putea schimba și alte condiții de validitate a căsătoriei.

Implicațiile profunde ale cazului 

Implicațiile cazului Coman trec dincolo de recunoașterea cuplurilor homosexuale ca fiind „căsătorite”. CJUE ar putea statua principiul, de mult vehiculat la nivelul UE: un drept dobândit legal într-un stat membru (încheierea căsătoriei) trebuie să fie recunoscut în mod automat de toate celelalte state membre.

Acest principiu ar putea fi mecanismul de import al unor drepturi și instituții nerecunoscute de legislația națională în domeniul familiei. De exemplu, în unele state membre se discută despre redefinirea căsătoriei în sensul schimbării numărului de soți (Suedia) sau posibil a reducerii vârstei de a încheia căsătoria (Franța).

Anumite voci sugerează chiar că interdicția rudelor apropiate de a se căsători ar trebui să fie înlăturată. Dacă rezultatul acestor dezbateri naționale devine lege, atunci el ar fi obligatoriu pentru toate statele membre, inclusiv pentru România. Este suficient ca poligamia să fie recunoscută legal într-o țară ca fiind căsătorie, ca relația poligamă să solicite recunoașterea statutului de „căsătorie” în România și în celelalte state membre.

Diviziunea referitoare la căsătorie

În 2010, cetățeanul român Adrian Coman și partenerul său, cetățeanul american Robert Claibourn Hamilton, au obținut un certificat de căsătorie în Belgia. Când România, în conformitate cu legislația națională, a refuzat să îi considere ca și cuplu căsătorit în România, au dat în judecată statul român. Cuplul a susținut că dreptul lor la libera circulație în cadrul UE a fost încălcat. În anul 2016, Curtea Constituțională a României a adresat întrebări de interpretare Curții Europene de Justiție. Acum este de competența Curții Europene să decidă cum să răspundă la aceste întrebări de interpretare.

Adrian Coman este directorul Programului Internațional pentru Drepturile Omului al Fundației Arcus, care finanțează cazurile LGBT din întreaga lume.

Uniunea este profund divizată în chestiunea căsătoriei. Dacă cea mai înaltă instanță din UE decide să contrazică protecția constituțională a căsătoriei, ar crea un conflict normativ fără precedent. Aceasta ar crea haos legal și diviziune și nu o mai bună armonizare a legislației europene, a declarat Sophia Kuby, directorul UE Advocacy pentru ADF International.

Citește și TEXT + VIDEO. Sophia Kuby, ADF International (Bruxelles): „Cei care pretind că un cuplu de același sex și unul format din bărbat și femeie ar trebui tratate identic trebuie să demonstreze că nu este cel mai bine pentru copii să fie crescuți de mama și de tatăl lor”


Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură și violență. Dar, după cum confirmă și CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă și libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără și avortul sau atracția pentru persoane de același sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de amenințarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

DONEAZĂ !

Asociația ProValori Media
RO18RZBR0000060016473191- RON
RO85RZBR0000060016473246 – EUR

Dragă cititorule,
Foarte multă lume se bate pentru atenția ta, dar noi nu putem face asta.
Așadar, îți lăsăm deplina libertate de a alege să ne urmărești sau nu.
Ne străduim să adunăm la un loc, fără conformism, teamă sau prejudecăți,
informațiile relevante pentru tine, familia ta și alegerile tale.
Pentru a ți le proteja și păstra, trebuie să fii în primul rând informat.
Dacă ți se pare că informările și analizele pe care le selectăm sunt utile pentru viața ta
și se pot dovedi necesare în dezbaterea publică din România,
te invităm să faci cunoscut site-ul nostru și altora
și să susții financiar, după posibilități,
continuarea și profesionalizarea demersului nostru.
Cu recunoștință,
Redacția Stiripentruviata.ro
Știri pentru viață, pentru femeie, pentru familie

 


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button