opinii

Cătălin Sturza: „Nu legalizaţi prostituţia în numele Alexandrei!”

de Cătălin Sturza, Facebook

Am văzut şi eu că zilele trecute a fost reluată discuţia privind legalizarea prostituţiei. De data asta, tema a fost reluată de fostul preşedinte Traian Băsescu; subiectul făcuse şi obiectul unor propuneri mai vechi ale unei comisii prezidenţiale din vremea mandatului său.

Traian Băsescu nu e însă singurul care susţine o atare falsă “soluţie” la problema prostituţiei, exploatării sexuale ori traficului de persoane; inclusiv voci din alte partide au mai făcut, în trecut, propuneri similare.


În ţările unde prostituţia este legalizată, până la 90% din prostituate se prostituează forţat.


De ce spun că este o soluţie falsă? Iată câteva obiecţii:

1. În primul rând, legalizarea şi reglementarea prostituţiei nu diminuează fenomenul exploatării de carne vie în scop sexual, ci doar îi dă o acoperire legală. Practic, femeile vor putea fi traficate mai uşor, deoarece comerţul cu plăceri va fi oficializat  şi instituţionalizat, iar traficanţii vor căpăta acel paravan legal care le va permite să opereze în aşa fel încât să facă mai dificilă identificarea unei infracţiuni. Vor abuza de posibilităţile oferite de lege pentru a-şi justifica activitatea. Traficanţii de carne vie vor deveni negustori cinstiţi. 

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

2. Să nu uităm, apoi, că multe fete sunt deja traficate în state unde prostituţia e legală – aşadar, legalizarea prostituţiei nu le-a folosit la nimic. După cum constata o anchetă publicată în prestigioasa publicaţie Der Spiegel, „când Germania a legalizat prostituţia, politicienii au sperat că astfel condiţiile de muncă se vor îmbunătăţi, iar persoanele care lucrează în industria sexului vor avea mai multă autonomie; cu toate acestea, rezultatul a fost altul decât cel dorit.” Potrivit datelor UE, 62% din traficul de persoane are ca scop exploatarea sexuală. Traficul e motivat de profit şi are legătură directă cu pieţele de prostituţie, unde cererea alimentează oferta.

3. Unii mai spun că prostituţia ar trebui legalizată deoarece multe femei „o fac din plăcere”.  În fapt, marea majoritate a fetelor şi femeilor care se prostituează sunt victime, direct sau indirect. Leo van Doesburg, Director pentru Afaceri Europene la Mişcarea Politică Creştină Europeană (ECPM), susţine că „majoritatea prostituatelor se prostituează fără a dori aceasta, iar legalizarea prostituţiei şi extinderea UE au dus la creşterea traficului de persoane“. Conform unor rapoarte ale poliţiei din Olanda şi Germania, unde prostituţia este legalizată de 15-20 de ani, până la 90% din prostituate se prostituează forţat.


Nici furtul nu a putut fi eradicat – v-aţi dori să-l legalizăm?


4. Se mai aduce deseori ca argument faptul că prostituţia nu a putut fi niciodată eliminată din societate cu adevărat şi că “cea mai veche meserie” din lume va persista oricum, indiferent de interdicţiile şi sancţiunile dispuse de stat, astfel că e preferabilă legalizarea, reglementarea şi – de ce nu – impozitarea acesteia, nu-i aşa?

Argumentul e fals: faptul că prostituţia nu a putut şi nu va putea fi niciodată eradicată nu înseamnă automat că trebuie legalizată: nici furtul nu a putut fi eradicat şi nu va dispărea niciodată, v-aţi dori cumva să-l legalizăm? Aşa cum, pe bună dreptate, vi s-ar părea absurd ca soluţia pentru diminuarea fenomenului furturilor să fie legalizarea, reglementarea şi impozitarea acestora (v-ar linişti dacă hoţii plătesc la buget 10% din ce v-au furat din apartament?), la fel se pune problema şi în cazul prostituţiei. Soluţia nu poate fi decât combaterea (reală, nu mimată) prin măsuri preventive şi represive, creşterea nivelului educaţiei, inclusiv morală, şi a bunăstării ci combaterea prin măsuri preventive şi represive, creşterea nivelului educaţiei, inclusiv morală, şi a bunăstării generale.


Un focar de droguri, interlopi şi scandal


5. Se mai spune că legalizarea prostituţiei ar fi benefică pentru „sănătatea” prostituatelor şi clienţilor implicaţi. Mă îndoiesc că s-ar efectua control medical după fiecare act sexual.

6. Mă mai gândesc că o eventuală reglementare a prostituţiei va implica şi trasarea unor zone autorizate pentru practicarea ei (dacă nu cumva, şi mai grav, ar fi autorizată oriunde există un spaţiu închis). Zonele unde desfăşurarea acestei „activităţi” este autorizată devin foarte rapid un focar de droguri, interlopi, scandal. Dacă s-ar pune problema funcţionării unor astfel de localuri în apropierea imobilului unde locuiţi cu familia, soţia, copiii etc, aţi fi de acord? Dacă nu, de ce credeţi că nu ar gândi la fel şi alţii?

7. În fine, aşa cum s-a remarcat deja: am putea noi accepta, oare, cu adevărat, ca surorile sau fiicele noastre să practice vreodată „meseria” de prostituată? Iar dacă întrebarea ne jigneşte, nu înseamnă că “validând prostituţia ca “meserie”, nu facem decât un act de nedreptate, considerând femeile care practică prostituţia ca fiinţe de rangul al doilea, ce aparţin unei lumi subumane, vrednice de dispreţ, de exploatat şi de folosit ca marfă sau instrument de satisfacere a plăcerii”?


Femeile sub protecţia statului – sau traficanţii şi proxeneţii sub protecţia statului?


Prostituţia, legalizată sau nu, aduce cu sine sclavie, abuz şi exploatare sexuală, inegalitate între sexe, abuz sexual asupra copiilor, criminalitate organizată, degradarea femeilor la stadiul de „obiect sexual”.

Fostul preşedintespune că prin legalizarea prostituţiei am putea aduce aceste femei sub protecţia statului. Domnule preşedinte, aceste femei sunt, deja, ca orice cetăţean, sub protecţia statului. În realitate, cei aduşi sub protecţia statului prin legalizarea şi reglementarea prostituţiei ar fi chiar “investitorii” (traficanţii şi proxeneţii). Asta dacă nu cumva legalizarea implică şi o naţionalizare şi nu devine însuşi statul patron de bordel. 

Eu cred că tragedia Alexandrei şi Luizei trebuia să declanşeze un război declarat traficului de fiinţe umane în scopul exploatării sexuale, nu să devină pretext pentru legalizarea acestuia. În niciun caz nu cred că ar fi acceptabil ca legalizarea prostituţiei să se facă în numele victimelor. Ar fi o murdărie.

Citește mai multe opinii de Cătălin Sturza

ONG din Austria, țară unde prostituția e legală: „După un deceniu de lucru cu prostituatele, e foarte greu să găsim motive pentru legalizarea prostituției”

Mărturia unei tinere traficate de iubit prin metoda LOVERBOY: „Prostituţia nu-i altceva decât un act de violenţă care lezează demnitatea umană”

Pentru ADOLESCENTE. Fă-ți Testul LOVERBOY. Află dacă ești VULNERABILĂ sau chiar ÎN PERICOL!

Gabriel Purcăruș: Curtea Prostituțională

Cătălin Sturza: „Nu legalizaţi prostituţia în numele Alexandrei!”

Sorina Matei: Legalizarea prostituției nu a rezolvat nimic nicăieri, ba chiar a îngreunat sarcina statului

Când femeile îi spuneau că le bat peștii, ce făcea Băsescu?

De ce nu propune Băsescu și legalizarea traficului de persoane? Iată cum!

Radu Buzăianu: Traian Băsescu abia așteaptă să intre în legalitate traficanții de fete

Trei întrebări despre legalizarea prostituției

Ivona Boitan despre legalizarea prostituției: „O societate care se pretinde evoluată dar acceptă acest tip de sclavagism este ipocrită”

Mărturia unei tinere traficate de iubit prin metoda LOVERBOY: „Prostituţia nu-i altceva decât un act de violenţă care lezează demnitatea umană”

18 Mituri despre prostituție sau de ce legalizarea ei în alte state a fost un eșec

Contra legalizării prostituției: STUDII, articole, RAPOARTE

Vasile Bănescu: „Cui folosește această ipotetică legalizare (a prostituției)? În niciun caz victimelor femei, ci negustorilor de carne vie și clienților acestora”

Cătălin Ivan: Soluția nu este legalizarea prostituției, ci lupta fermă împotriva clanurilor de interlopi care fac trafic de carne vie și finanțează partide și oameni politici

18 Mituri despre prostituție sau de ce legalizarea ei în alte state a fost un eșec

Băsescu, de ce ne mințiți? Rapoartele din OLANDA și GERMANIA, unde PROSTITUȚIA e LEGALĂ: 90% dintre femei sunt FORȚATE

Polițist din Germania, țară unde PROSTITUȚIA e LEGALĂ din 2002: 90% din femei sunt FORȚATE să se prostitueze

Fost europarlamentar despre legalizarea prostituției în Olanda: Sacrificarea drepturilor unei majorități a femeilor violate și abuzate pentru o minoritate care se prostituează voluntar

Europarlamentarul Maria Grapini către Președintele Parlamentului UE: „Nu va putea nicio țară singură să rezolve traficul de persoane atât timp cât acesta este transfrontalier”

Alexandru Cumpănașu către autoritățile europene: Țările UE tolerează traficul de persoane din România. Cetățenii europeni sunt beneficiari în țările unde prostituția este legalizată

Evaluarea a 10 ani de politici privind prostituția în Suedia și Olanda

Studiu: Proiectele UE pentru lupta împotriva traficului cu ființe umane sunt subfinanțate

Leo van Doesburg, ECPM: Majoritatea prostituatelor se prostituează fără a dori ​aceasta, iar legalizarea prostituției și extinderea UE au dus la creșterea traficului de persoane – cele mai multe victime, din România


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button