avort

Cătălin Sturza la TRINITAS TV: „În SUA, mișcarea pentru viață a început la firul ierbii”

Ultima ediție a emisiunii „Credință și cultură” moderată de Vasile Bănescu la TRINITAS TV l-a avut ca invitat pe jurnalistul și publicistul Cătălin Sturza.

Alături de înregistrarea emisiunii postăm câteva fragmente:

Cătălin Sturza: În SUA mișcarea pro-viață a început să se coaguleze în mijlocul societății civile (…), imediat după legalizarea avortului. A început la firul ierbii prin sprijinirea femeilor în criză de sarcină, prin înființarea unor centre de consiliere în criza de sarcină, sprijinirea morală și financiară a femeilor care vor să păstreze un copil în loc să-l avorteze.

Vasile Bănescu: Ce important este că punctați astfel de lucruri! Acestea sunt lucrurile cerute de cei care sprijină cultura vieții și organizarea Marșului pentru viață, nu interzicerea avortului (…).

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Cătălin Sturza: (…) Mișcarea pentru viață se desfășoară pe mai multe paliere. Unul dintre ele este acesta al Marșului pentru viață, la care participă sute de mii de persoane în SUA. Și în România există acest Marș, încurajat și susținut de cultele religioase și de Biserica Ortodoxă, un fapt foarte încurajator.

Despre cazul studenților din Convington agresați pentru participarea la Marșul pentru viață din SUA:

Vasile Bănescu: Ceea ce a mirat inițial a fost că reprezentanți au clerului din America, nu mulți, dar au fost câțiva, nu i-au apărat pe acești tineri.

Cătălin Sturza: Inclusiv episcopul din Covington i-a condamnat inițial arătând că atitudinea lor s-ar fi opus învățăturilor Bisericii despre demnitatea și respectul pentru persoana umană. Ulterior și-a retras acuzațiile și și-a cerut scuze.

Vasile Bănescu: Oricum o probă de lipsă de discernământ și o carență în buna orientare pe care în mod firesc și în mod reflex ar trebui să o aibă toți reprezentanții bisericilor din toată lumea când e vorba de Marșul pentru viață. Îmi permit să citez câteva cuvinte ale unei doamne, conservator american, Charlotte Allen, care scrie:

„Ceea ce nu înțeleg acești clerici și intelectuali catolici este că lumea liberală seculară, mai degrabă decât să facă pace cu ei, dacă vor ceda pietății lor liberale se află în război cu ei cu scopul completei anihilări”.

Despre condamnarea Mitropolitului grec pentru o predică despre păcatul homosexualității:

Cătălin Sturza: Chiar și în contextul în care declarația ar putea fi instrumentată împotriva mitropolitului, condamnarea lui reprezintă un precedent foarte grav, pentru că ar putea conduce la condamnări pentru „delicte de opinie” în multe alte cazuri mai puțin evidente sau mai ușor interpretabile.

Alte dialoguri din cadrul emisiunii abordează problemele generate de legalizarea avortului până la naștere în New York, celebrarea avortului, declarația Papei Francisc pe tema educației sexuale, consecințele introducerii educației sexuale ideologizate în școli și atacarea site-urilor conservatoare cu eticheta „fake news”.


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole relaționate

Back to top button