dependenţedroguri

Cătălin Sturza: De ce cannabisul nu trebuie legalizat

de Redacția Stiripentruviata.ro

„Pe cei care vorbesc despre „beneficiile drogurilor” îi invit să petreacă o oră în antecamera spitalelor de psihiatrie, observând chiar și efectele „legalelor” și „recreativelor” asupra unor preadolescenți și adolescenți”, scrie publicistul Cătălin Sturza pe pagina personală de Facebook.

„Pandemia de coronavirus a dus atât la o creștere a consumului de droguri, în special în țările care au aplicat măsuri de lockdown, cât și la o creștere a incidenței bolilor psihice și a sinuciderilor. Una dintre categoriile cele mai afectate de aceste probleme e cea a adolescenților și tinerilor”, adaugă el.

Publicistul spune că a fost linșat pe Facebook după ce a scris despre inaugurarea unui magazin din Iași care comercializează „produse care conțin cannabis”. La deschidere, tinerii au uitat de distanțarea socială pentru a profita de „ofertă”.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Efectele cannabisului

Cătălin Sturza face o trecere în revistă a efectelor cannabisului asupra sănătății umane, conform Centrul Internațional Antidrog (CIADO):

1. Consumul de cannabis scade capacitatea de a învăţa. Cercetările demonstrează clar că scade capacitatea creierului de a acumula şi memora informaţii. Un studiu efectuat într-un liceu din America demonstrează că incapacitatea de concentrare şi de analiză şi sinteză a persistat şi la 24 de ore după prima priză.

2. Rezultatele studiului arată că acest tip de drog poate provoca pierderi ireversibile ale capacităţilor intelectuale. Studii efectuate pe animale au arătat că drogul provoacă modificări ireversibile ale zonelor din creier care sunt responsabile de memorie şi capacitatea de învăţare.

Deşi consumul de cannabis este riscant la orice vârstă, tinerii sunt mai afectaţi, căci pentru ei impactul produs asupra învăţării este major şi pentru că determină disfuncţii în relaţiile interpersonale vitale şi în alegerea unui stil de viaţă potrivit pentru dezvoltarea lor ca oameni.

3. Cannabisul, ca şi alcoolul, este considerat o «poartă de intrare» pentru alte droguri şi mai puternice. Studiile arată că în cazul cannabisului riscul de a consuma cocaină este de 85 DE ORI MAI MARE decât la colegii lor neconsumatori.

România a devenit în ultimii ani un adevărat „paradis stupefiant” și o „poartă de intrare a drogurilor de mare risc în Europa”, conform Digi24.

Unul din cinci studenți din România consumă droguri, conform unui raport din 2019 al CIADO. La nivel național, se observă o scădere a vâstei tinerilor consumatori de droguri, fiind în tratament copii de 10 ani. Există dealeri de droguri cu vârsta de 14 ani.


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button