avortfamiliesarcină

Mo Yan, câștigătorul premiului Nobel pentru literatură este un critic celebru al politicii chineze „Un singur copil”

Mo Yan

Comitetul Nobel a anunțat că scriitorul chinez Mo Yan este câștigătorul din acest an al Premiului Nobel pentru literatură.

 

Mo Yan, care spune că a fost „încântat și speriat” la câștigarea prestigiosului premiu, este un critic cunoscut al politicii ”Un singur copil”, în care femeile sunt forțate în mod regulat să avorteze copiii sau sunt supuse sterilizării, iar familiile lor primesc amenzi împovărătoare.

 

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

El și-a exprimat, de asemenea, regretul profund pentru că în familia sa au avortat un copil pentru a se conforma legii.

 

În ultima sa scriere, ”Wa”, Mo Yan scoate în evidență realitatea dură a planificării familiale coercitive din China. Este povestea unui doctor ginecolog din zona rurală care ajută la nașterea copiilor dar face și avorturi în conformitate cu rolul său de apune în practică politica „Un singur copil”.

 

Iată un pasaj din carte: „Fiecare copil este unic. Nu poate fi înlocuit. Nu se vor putea curăța niciodată mâinile murdare de sânge? Sufletul încărcat de vină va fi vreodată liber?”

 

Într-un interviu din  2010 la televiziune Phoenix TV din Hong Kong, Mo au declarat că este conștient de faptul că această carte ar putea fi controversată, dar a spus că subiectul pentru el este profund și personal: a trebuit să își oblige soția sa pentru să avorteze pe al doilea copil al familiei lor.

 

„Personal cred că politica unui singur copil este o politică greșită”, a spus Mo. „Dacă nu ar fi existat politica unui singur copil, aș fi avut doi sau trei copii.”

 

„Când am fost în armată, am fost promovat la rangul de ofițer”, a povestit el. „Un alt ofițer pe care îl cunoșteam care și-a pierdut rangul său pentru că a avut un al doilea copil. Mi-a fost teamă că aș primi aceeași pedeapsă, astfel încât am ales să nu mai am un alt copil.”

 

„Dacă nu ar fi fost ambiția mea egoistă, mi-aș fi lăsat soția sa aibă al doilea sau chiar al treilea copil. Am pus o presiune mare pe ea pentru a o convinge că este necesar să renunțăm la copil: „trebuie să urmăm politica partidului și politica națiunii”. Aceasta a devenit o eternă rană în cea mai adâncă parte din inima mea… Un loc întunecat al inimii mele.”

 

În ciuda criticilor lui Mo privind Politica Unui Singur Copil, media de stat chineză a primit cu entuziasm vestea primirii Premiul Nobel și a fost întreruptă emisiunea în curs pentru a anunța știrea.

 

Anunțul Premiului Nobel pentru literatură a fost făcut în ziua de 12 octombrie, care este prima dată când se sărbătorește „Ziua Internațională a Fetiței.” În primăvară, Adunarea Generală a ONU a solicitat statelor membre să observe această zi prin creșterea gradului de conștientizare cu privire la situația fetițelor din întreaga lume.

 

Acordarea Premiului Nobel a fost salutată de Chai Ling, fondatorul „All Girls Allowed” o organizație a drepturilor omului care luptă împotriva politicilor coercitive de control a populației din China.

 

Chen Guangcheng și senatorul american Chris Smith

„Sper că serioasele critici ale lui Mo Yan privind politica ”Un singur copil” vor ajuta pe ceilalți să vadă rolul acesteia în gendercidul care are loc a spus  Chai Ling. „Este cea mai mare provocare cu care se confruntă fetele din China. În fiecare zi 3.000 fete sunt pierdute datorită avortului selectiv, a pruncuciderii sau abandonului. Mo Yan a spus că politica „Un singur copil” a lăsat o pată de întuneric în inima lui; ar trebui să lase o pată de întuneric în inimile tuturor în această Zi Internațională de fetițelor.”

 

cFeng Jianmei alături de fetița ei avortată cu forța

Chai Ling spune că și-a evenimentele din anul acesta l-au făcut să spere. „Eliberarea lui Chen Guangcheng, protestele globale împotriva avortului forțat al lui Feng Jianmei din această vară, tranziția spre o nouă conducere în China – mă fac să cred că Dumnezeu este pe cale să pună capăt politicii chineze „Un singur copil”. El aude strigătele celor afectați de ea și le va da libertate.”

 

Traducere și adaptare după:

 

 
 
 
 
Proiectul de lege privind înființarea cabinetelor de consiliere pentru criza de sarcină NU interzice avortul, ci sprijină femeia, copilul și familia!

Citițaici textul proiectului.

 

Susțineți acest proiect scriindu-le celor care pot lua o poziție publică în această privință.
Cei care doresc să traducă din limba engleză mărturii ale femeilor care au trecut prin criza de sarcină sunt rugați să scrie un mail la adresa blog.stefania1@gmail.com. Dacă ați trecut printr-o situație similară cu cele prezentate până acum și puteți da mărturie despre acest fapt scrieți-ne pe aceeași adresă.

 


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button