trafic de persoane

CARACAL. Dana Gîrbovan: „Președintele s-a comportat ca un șef al procurorilor, iar procurorul șef al DIICOT s-a comportat ca un subordonat al acestuia”

Judecătoarea Dana Gârbovan a comentat, la Antena 3, demisia lui Felix Bănilă din funcția de procuror-șef al DIICOT, după ce președintele Klaus Iohannis i-a cerut să facă acest pas. Ea a afirmat, conform Stiripesurse.ro:

„Președintele s-a comportat ca un șef al procurorilor, iar procurorul șef al DIICOT s-a comportat ca un subordonat al acestuia. DIICOT-ul era singurul parchet care avea un șef, toate celelalte având interimari, ceea ce înseamnă instabilitate. Este un precedent extrem de periculos. Președintele l-a criticat pentru un caz concret, ceea ce înseamnă că, pe viitor, când mai sunt cazuri de impact mediatic, cu avantaje politicianiste, se va acționa la fel.

Președintele Iohannis spunea, acum un an, că va face tot ce va putea ca să apere independența justiției. Ei, o apără prin ingerințe.

Ministrul Justiției trebuia să înceapă procedura de revocare, așa e calea corectă, dacă tot se voia. S-a transformat președintele într-un fel de procuror șef, șef al procurorilor. «Eu te-am numit, eu te demit!», ceea ce nu e așa. Dacă sunt greșeli, sunt mijloace procedurale: Inspecția Judiciară, SIIJ, anchetă a Parchetului General. Unde este independența procurorilor, pentru care s-au semnat petiții, s-au făcut proteste, a făcut și președintele conferință de presă.”

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Felix Bănilă, Șeful DIICOT, a demisionat după ce Președintele Iohannis i-a sugerat insistent să o facă. Motivul invocat de șeful statului a fos modul dezastruos de gestionare a anchetei dispariției fetelor de la Caracal și,îndeosebi amendarea mamei uneia dintre ele cu 5.000 de lei pentru că refuza să ofere probe biologice pentru o nouă expertiză.

Stiripesurse.ro a aflat că Felix Bănilă nici măcar nu semnase olograf decizia de amendare a Monicăi Melencu. Cea care semnase în numele lui a fost procuroarea Oana Schmidt-Hăineală, adjunct DIICOT și cea care, în 2012, ca Vicepreședinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), semnase unul din protocoalele secrete de colaborare cu SRI. Surse judiciare au precizat pentru MEDIAFAX că Giorgiana Hosu, cea care conduce acum interimar DIICOT după ce Felix Bănilă a demisionat, a retras de la CSM cererea depusă de acesta de retragere a numirii Oanei Schmidt-Hăineală în funcția de adjunct DIICOT.


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole relaționate

Back to top button