bioeticăreproducere asistată

Camera Comunelor a Parlamentului Marii Britanii aproba crearea de copii cu „trei parinți”

threeparent3

LifeNews.com, 4 februarie 2015

Clinicile de fertilitate din Marea Britanie sunt acum cu un pas mai aproape de crearea și transferul de embrioni care conțin material genetic de la trei persoane, două femei și un bărbat. Copiii vor putea avea ADN-ul mitocondrial aparținând femeii donator și ADN-ul genomic de la mamă și de la tată.

Camera Comunelor din Regatul Unit a adoptat pe 3 februarie un proiect de lege care dă undă verde pentru crearea de copii „cu trei părinți”. Parlamentarii britanici au votat cu 382 de voturi la 128, în sprijinul Reglementarilor 2015 privind embriologia și fertilizarea umană (prin donare mitocondriala). Curtea Supremă va dezbate această chestiune, dar, conform BBC News, „Prima încercare ar putea avea loc în acest an, ceea ce ar putea duce la prima naștere în 2016.”

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

De ce ar permite Marea Britanie crearea de copii modificați genetic? Este o încercare de a „preveni” moștenirea bolilor cauzate de mutații în ADN-ul mitocondrial (ADN-mt). Mitocondriile sunt organite cu o mică capacitate de a genera energie în celulele noastre și care conțin propriul lor ADN. Moștenim ADN-ul mitocondrial exclusiv de la mamă.

Tehnicile folosite pentru a crea copii cu trei părinți genetici sunt adesea denumite înlocuire mitocondrială sau transfer mitocondrial. Acești termeni sunt improprii pentru că ne fac să ne gândim ca micile organite din embrion sunt înlocuite. Nu pare mare lucru, nu e așa?

Dar ceea ce se întâmplă, de fapt, este o înlocuire totală de genomi, un schimb de nuclee dintr-un embrion într-altul, o tehnică asemănătoare celei de clonare folosite în cazul celebrei oiței Dolly, primul mamifer clonat dintr-o celulă adultă. Cu alte cuvinte, Camera Comunelor a dat undă verde unor tehnici care sunt foarte asemănătoare cu aceeași procedură care a produs în mod repetat pui de animale cu majore malformații congenitale.

Stuart A. Newman, profesor de biologie celulară și anatomie la Colegiul Medical din New York, face o expunere amănunțită în Huffington Post despre pericolele care există în legătură cu așa numita înlocuire mitocondrială.

Regulamentele ar permite doua tehnici: Maternal Spindle Transfer (MST), ce presupune modificarea ovulului mamei inainte de fecundare și Pro Nuclear Transfer, care inseamna modificarea unui embrion deja existent in incercarea de a preveni transferul de boli mitocondriale de la mama la copil.

În termeni biologici, ambele tehnici sunt foarte asemănătoare cu transferul nuclear din cazul clonării, tip de metodologie care a produs oaia Dolly. Ca și clonarea, tehnicile implică înlocuirea nucleului unui embrion de către un nucleu de la o altă celulă. În cazul clonării, nucleul transferat este de la o celulă diferențiată a unui animal complet dezvoltat (sau potențial a unei persoane), ceea ce face organismul rezultat să fie o „copie” genetică a nucleului donator.

Riscurile asociate cu procesul de clonare țin de asemenea și Maternal Spindle Transfer (MST), cât și de Pro Nuclear Transfer, deoarece manipulările sunt aceleași. Clonele au tendința de a muri prematur, așa cum s-a întâmplat cu Dolly, sau prezintă organe mărite și anomalii de metabolism.

Ceea ce Dr. Newman spune, în termeni laici, este că aceste tehnici sunt foarte invazive și perturbatoare și de aceea copiii produși prin aceste proceduri sunt expuși unor mari riscuri. Aceste vieți vor reprezenta un experiment în modificarea genetică umană.

Dr. Paul Knoepfler, un cercetător de renume în domeniul studierii celulelor stem, este de acord cu opinia lui Newman. Într-o scrisoare deschisă parlamentului britanic, el avertizează:

„Chiar dacă, ipotetic, această tehnologie ar putea ajuta la prevenirea apariției bolilor mitocondriale la unii oameni (și aici este un mare dacă), esențial este că există o șansă egală sau chiar mai mare ca aceasta să ducă în mod tragic la nașterea unor copii foarte bolnavi sau decedați.”

Chiar mai îngrozitor este faptul că această manipulare genetică ar putea fi transmisă din generație în generație. Este un experiment genetic realizat pe cei care nu pot consimți.

Suntem la marginea unei prăpăstii foarte abrupte. În cazul în care Regatul Unit începe să creeze copii modificați genetic, precum pare gata să facă, acest lucru poate schimbă totul. Aceasta va deschide ușa pentru tehnici de manipulare genetică mai radicale și, cum noile tehnici de editare a ADN-ului sunt în curs de dezvoltare, putem vorbi de o precipitare a apariției de copii proiectați. Genetica generațiilor viitoare este la mila capriciile noastre. Sănătatea și bunăstarea sunt puse deoparte în favoarea dorințelor părinților.

Mă rog ca acest tsunami să poată fi oprit înainte de a fi înecați de propriile noastre progrese. Niciun copil nu ar trebui să fie vreodată un experiment genetic.

Traducere: Alina Ilie

********************************************************************************************************

Dacă doriți să traduceți ca voluntar articole pro-viață din engleză, franceză, spaniolă, italiană sau rusă, vă rugăm să ne  scrieți pe adresa provalorimedia@gmail.com

În afară de traducerea unor articole avem nevoie și de voluntari care să realizeze prescurtări în limba română ale unor articole din engleză. Mai multe detalii le puteți afla aici.

De asemenea, căutăm corespondent voluntar pentru Republica Moldova.

 

 


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole relaționate

Back to top button