Camera Comunelor a Parlamentului Marii Britanii aproba crearea de copii cu „trei parinți”

threeparent3

LifeNews.com, 4 februarie 2015

Clinicile de fertilitate din Marea Britanie sunt acum cu un pas mai aproape de crearea și transferul de embrioni care conţin material genetic de la trei persoane, două femei și un bărbat. Copiii vor putea avea ADN-ul mitocondrial aparţinând femeii donator și ADN-ul genomic de la mamă și de la tată.

Camera Comunelor din Regatul Unit a adoptat pe 3 februarie un proiect de lege care dă undă verde pentru crearea de copii „cu trei părinţi”. Parlamentarii britanici au votat cu 382 de voturi la 128, în sprijinul Reglementarilor 2015 privind embriologia și fertilizarea umană (prin donare mitocondriala). Curtea Supremă va dezbate această chestiune, dar, conform BBC News, „Prima încercare ar putea avea loc în acest an, ceea ce ar putea duce la prima naștere în 2016.”

De ce ar permite Marea Britanie crearea de copii modificaţi genetic? Este o încercare de a „preveni” moștenirea bolilor cauzate de mutaţii în ADN-ul mitocondrial (ADN-mt). Mitocondriile sunt organite cu o mică capacitate de a genera energie în celulele noastre şi care conţin propriul lor ADN. Moştenim ADN-ul mitocondrial exclusiv de la mamă.

Tehnicile folosite pentru a crea copii cu trei părinți genetici sunt adesea denumite înlocuire mitocondrială sau transfer mitocondrial. Aceşti termeni sunt improprii pentru că ne fac să ne gândim ca micile organite din embrion sunt înlocuite. Nu pare mare lucru, nu e aşa?

Dar ceea ce se întâmplă, de fapt, este o înlocuire totală de genomi, un schimb de nuclee dintr-un embrion într-altul, o tehnică asemănătoare celei de clonare folosite în cazul celebrei oiţei Dolly, primul mamifer clonat dintr-o celulă adultă. Cu alte cuvinte, Camera Comunelor a dat undă verde unor tehnici care sunt foarte asemănătoare cu aceeași procedură care a produs în mod repetat pui de animale cu majore malformaţii congenitale.

Stuart A. Newman, profesor de biologie celulară şi anatomie la Colegiul Medical din New York, face o expunere amănunţită în Huffington Post despre pericolele care există în legătură cu așa numita înlocuire mitocondrială.

Regulamentele ar permite doua tehnici: Maternal Spindle Transfer (MST), ce presupune modificarea ovulului mamei inainte de fecundare și Pro Nuclear Transfer, care inseamna modificarea unui embrion deja existent in incercarea de a preveni transferul de boli mitocondriale de la mama la copil.

În termeni biologici, ambele tehnici sunt foarte asemănătoare cu transferul nuclear din cazul clonării, tip de metodologie care a produs oaia Dolly. Ca şi clonarea, tehnicile implică înlocuirea nucleului unui embrion de către un nucleu de la o altă celulă. În cazul clonării, nucleul transferat este de la o celulă diferențiată a unui animal complet dezvoltat (sau potențial a unei persoane), ceea ce face organismul rezultat să fie o „copie” genetică a nucleului donator.

Riscurile asociate cu procesul de clonare ţin de asemenea şi Maternal Spindle Transfer (MST), cât și de Pro Nuclear Transfer, deoarece manipulările sunt aceleași. Clonele au tendinţa de a muri prematur, așa cum s-a întâmplat cu Dolly, sau prezintă organe mărite și anomalii de metabolism.

Ceea ce Dr. Newman spune, în termeni laici, este că aceste tehnici sunt foarte invazive și perturbatoare și de aceea copiii produşi prin aceste proceduri sunt expuşi unor mari riscuri. Aceste vieţi vor reprezenta un experiment în modificarea genetică umană.

Dr. Paul Knoepfler, un cercetător de renume în domeniul studierii celulelor stem, este de acord cu opinia lui Newman. Într-o scrisoare deschisă parlamentului britanic, el avertizează:

„Chiar dacă, ipotetic, această tehnologie ar putea ajuta la prevenirea apariţiei bolilor mitocondriale la unii oameni (și aici este un mare dacă), esenţial este că există o șansă egală sau chiar mai mare ca aceasta să ducă în mod tragic la naşterea unor copii foarte bolnavi sau decedaţi.”

Chiar mai îngrozitor este faptul că această manipulare genetică ar putea fi transmisă din generație în generație. Este un experiment genetic realizat pe cei care nu pot consimţi.

Suntem la marginea unei prăpăstii foarte abrupte. În cazul în care Regatul Unit începe să creeze copii modificaţi genetic, precum pare gata să facă, acest lucru poate schimbă totul. Aceasta va deschide uşa pentru tehnici de manipulare genetică mai radicale și, cum noile tehnici de editare a ADN-ului sunt în curs de dezvoltare, putem vorbi de o precipitare a apariţiei de copii proiectaţi. Genetica generațiilor viitoare este la mila capriciile noastre. Sănătatea și bunăstarea sunt puse deoparte în favoarea dorințelor părinților.

Mă rog ca acest tsunami să poată fi oprit înainte de a fi înecaţi de propriile noastre progrese. Niciun copil nu ar trebui să fie vreodată un experiment genetic.

Traducere: Alina Ilie

********************************************************************************************************

Dacă doriți să traduceți ca voluntar articole pro-viaţă din engleză, franceză, spaniolă, italiană sau rusă, vă rugăm să ne  scrieţi pe adresa provalorimedia@gmail.com

În afară de traducerea unor articole avem nevoie şi de voluntari care să realizeze prescurtări în limba română ale unor articole din engleză. Mai multe detalii le puteţi afla aici.

De asemenea, căutăm corespondent voluntar pentru Republica Moldova.

 

 

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.

, ,


Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.