teoria genului

Boys & Girls. Ce nu a putut schimba timp de un an o educatoare care ar fi vrut să „aducă la același numitor” comportamentul copiilor

Câștigătoarea unui „premiu pentru genialitate” din partea Fundației MacArthur, Vivian Paley a scris despre experiențele dobândite ca educatoare pentru copii de grădiniță și preșcolari, timp de mai multe decenii. În mica ei capodoperă de antropologie a copilăriei, intitulată Boys and Girls: Superheroes in the Doll Corner („Băieți și fetițe sau supereroii din colțul păpușilor”), Paley descrie un experiment care s-a întins pe durata unui an, având ca subiect psihologia genurilor. Paley nu-și propusese, însă, desfășurarea unui experiment. Obiectivul ei principal era doar să obțină rezultate mai bune la clasă, iar pentru aceasta, avea nevoie ca băieții să se poarte frumos. În clasa lui Paley, băieții erau agenții haosului și ai entropiei. Băieții stăpâneau colțul cu piese de construcție, din care făceau nave de luptă, nave spațiale și alte instrumente de război, pe care le manevrau apoi în bătălii zgomotoase și îndârjite. Fetițele nu se depărtau de colțul păpușilor, unde se împopoțonau în haine de prințese, aveau grijă de bebeluși, pălăvrăgeau despre „iubiții” lor și se descurcau de obicei să ademenească vreun băiat sau doi care să joace roluri de prinți și tați.

Paley era născută în anul 1929. Cariera ei de educatoare a cuprins schimbări monumentale în țesătura socială a culturii americane, și deloc în ultimul rând în rolurile standard, în funcție de gen, pentru bărbați și femei. Cu toate acestea, de-a lungul carierei ei, jocul „de-a ceva” nu s-a schimbat aproape deloc. Pe măsură ce cariera lui Paley a avansat între anii cincizeci și primul deceniu de după anul 2000, femeile au pătruns tot mai mult în forța de muncă salariată și bărbații și-au asumat sarcini în viața de familie. Dar în clasa lui Paley, calendarul părea să fie rămas blocat în anul 1955. Copiii erau mici întruchipări drăgălașe ale stereotipurilor de gen.

Paley – educatoare iubitoare și observatoare minunat de sensibilă a copiilor – detesta acest lucru. Cariera ei s-a desfășurat în principal la școlile-laborator ale Universității Chicago, unde valorile promovate de întreaga instituție se aliniau perfect cu înclinațiile liberale ale lui Paley. Părinții copiilor din clasele lui Paley evitau de regulă să le cumpere fetițelor păpuși Barbie, de teamă să nu încurajeze o imagine nesănătoasă a corpului feminin, și puțini le dădeau voie băieților lor să se joace cu pistoale de jucărie.

Paley se uita disperată cum rolurile în funcție de gen își întăreau încet-încet dominația în sala ei de clasă. Fetițele erau atât de… fete! Se jucau cu păpușile; oftau după prinții lor; rareori alergau sau se băteau sau strigau; spuneau adeseori povești cu iepurași și hipopotami fermecați, mici și roz. Iar băiețeii erau atât de… băieți! Fugeau și strigau și se împingeau veseli; mitraliau întreaga încăpere până ciuruiau toți pereții cu găuri de glonț imaginare și o pârjoleau cu bombe. Refuzându-li-se armele de jucărie, băieții și le făureau singuri, din obiecte vag asemănătoare unui pistol cu țeavă, cum ar fi cariocile, iar când educatoarea le confisca și pe acestea, băieților tot le mai rămâneau degetele.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Mai rău decât orice altceva, când băieții se jucau de-a pirații sau de-a hoții, le trebuia lucrul de care au cea mai mare nevoie toți bărbații duri: victime. Și ce victime mai bune ar fi putut găsi decât fetițele? Băieții încercau tot timpul să-și croiască drum cu sabia sau cu dinamita în colțul păpușilor, ca să împartă moarte și să înhațe prăzi de luptă. Adeseori, acest lucru le făcea pe fetițe să plângă – nu atât pentru că le-ar fi displăcut să fie împușcate sau jefuite, ci pentru că băieții le stricau propriile fantezii. E greu să te joci de-a Cenușăreasa, când Darth Vader și trupeții lui dau tot timpul buzna în sala ta de bal.

Cartea lui Paley, Boys and Girls („Băieți și fetițe”), este despre anul pe care l-a petrecut încercând să-și determine preșcolarii să se comporte de o manieră mai unisex. Și este cronica unui spectaculos și amuzant eșec. Niciuna din metodele lui Paley, trucuri, tentative de mită sau manipulări dibace, n-a avut efect. De exemplu, a încercat să-i oblige pe băieți să se joace în colțul păpușilor, iar pe fete să se joace în colțul cu blocuri de construcție. Băieții au purces la transformarea colțului păpușilor în cabina de comandă a unei nave cosmice de război, iar fetițele au construit din blocuri o căsuță de păpuși, reluându-și fanteziile casnice.

Experimentul lui Paley a culminat cu declarația ei de capitulare în fața structurilor profunde ale genului: a decis în final să lase fetițele să fie fetițe. Ea recunoaște, cu reale mustrări de conștiință, că nu i-a fost deloc greu – dintotdeauna fusese partizana jocului relativ mai calm și prosocial al fetelor. Mai greu i-a venit să le dea voie băieților să fie băieți, dar a făcut-o. „Să-i lăsăm pe băieți să fie hoți”, conchide Paley, „sau tipi duri în spațiul cosmic. Este joaca naturală, universală și esențială a băieților”.

Sursa: Cristina Popescu

Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură și violență. Dar, după cum confirmă și CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă și libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără și avortul sau atracția pentru persoane de același sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de amenințarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

DONEAZĂ !

Asociația ProValori Media
RO18RZBR0000060016473191- RON
RO85RZBR0000060016473246 – EUR

Dragă cititorule,
Foarte multă lume se bate pentru atenția ta, dar noi nu putem face asta.
Așadar, îți lăsăm deplina libertate de a alege să ne urmărești sau nu.
Ne străduim să adunăm la un loc, fără conformism, teamă sau prejudecăți,
informațiile relevante pentru tine, familia ta și alegerile tale.
Pentru a ți le proteja și păstra, trebuie să fii în primul rând informat.
Dacă ți se pare că informările și analizele pe care le selectăm sunt utile pentru viața ta
și se pot dovedi necesare în dezbaterea publică din România,
te invităm să faci cunoscut site-ul nostru și altora
și să susții financiar, după posibilități,
continuarea și profesionalizarea demersului nostru.
Cu recunoștință,
Redacția Stiripentruviata.ro
Știri pentru viață, pentru femeie, pentru familie

 


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole relaționate

Back to top button