Bolivia respinge avortul: Legea recunoaşte dreptul la viaţă din momentul concepţiei

bolivia

 17 februarie 2014

Un judecător bolivian a decis că avortul este crimă şi că legea ţării recunoaşte „dreptul la viaţă din momentul concepţiei”.

Judecătorul Gualberto Cusi din Sucre, capitala constituţională a Boliviei, a decis cu privire la cererea făcută de Patricia Mancilla, membră a partidului socialist al preşedintelui Evo Morales, de a decriminaliza avortul.

În prezent, medicii şi persoanele particulare care fac avorturi în Bolivia riscă o pedeapsă cu închisoarea între 2 şi 6 ani. În cea mai mare parte a Americii Latine, avortul rămâne delict penal.

Mişcarea pentru viaţă a întâmpinat cu căldură şi revenirea asupra legii avortului la cerere în Spania. Noua lege spaniolă votată în decembrie face accesul la avort mult mai strict.

Deşi presa internaţională a încercat să umfle protestul împotriva acestei legi, activiştii pentru viaţă au observat că reacţiile negative din presă au fost microscopice în comparaţie cu masivele demonstraţii publice împotriva avortului.

„Peste un milion de oameni au defilat împotriva legislaţiei care a liberalizat avortul şi au îndemnat opoziţia să-şi facă din abrogarea respectivei legi o prioritate. Partidul de guvernământ a inclus abrogarea legii printre promisiunile electorale şi, spre deosebire de guvernul irlandez, cel spaniol s-a ţinut de cuvânt”, a declarat Claire Molloy de la organizaţia irlandeză pentru viaţă Youth Defence.

„Protestatarii pro-avort nu au putut scoate în stradă nici măcar o zecime din numărul celor care au defilat împotriva avortului. E bine să vezi că guvernul mai ascultă şi de popor, nu numai de vocea elitelor.”

 

Sursă: Youth Defense

Traducere: Ştefana Totorcea

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.

, , , ,


Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.