Bogdan Budeş, regizor: „Fiecare a avut momentul lui personal, neatins, pentru a-și lua rămas-bun de la Rege… o restaurare a persoanei… exact ce a distrus comunismul”

Foto: Edmond Niculuşcă / Mediafaxfoto

În cele cîteva secunde petrecute în fața catafalcului Regelui Mihai am înțeles ce anume a produs acest ritual pentru care am așteptat toți la coadă.

Coada se oprea la cîțiva metri de ușile Sălii Tronului, în interior deja, în dreptul ultimei vitrine cu decorații. De acolo, fiecare înainta cei doi, trei metri pînă în fața catafalcului. Nu se defila cu pas încet pe lîngă catafalc, în șir nesfîrșit și anonim, ca pe lîngă o exponată de muzeu. Făceai cîțiva pași, căpătai brusc, rupt de mulțime, conturul propriei persoane și rămîneai singur cu Regele. În mijlocul acelei singurătăți redeveneai o persoană deplină. Fiecare a avut dreptul la momentul lui personal, neatins, pentru a-și lua rămas-bun de la Rege. În felul ăsta, conștient sau nu, se producea o restaurare a persoanei, a invidului unic și irepetabil în opoziție cu masa gregară, cu mulțimea indistinctă. În acele cîteva secunde omul își recîștiga demnitatea.

Este exact ce a distrus comunismul, este exact ce ar fi putut repara în noi monarhia.

Sursa: Facebook

Citeşte şi 10 gânduri despre credinţă de la Regele Mihai

Citeşte şi Regele Mihai: „Amuzamente, frivolităţi – acestea erau pentru alţii, nu pentru noi, care veneam din mijlocul unui popor suferind. Acest gând ne-a dictat comportamentul”

Citeşte şi Cuvinte ale Regelui Mihai: „Mi-am recăpătat liniştea, înţelegând că istoria se află în mâna lui Dumnezeu, nu în mâna muritorilor”

Citeşte şi Trei minuni în viaţa Regelui Mihai

Citeşte şi Regele Mihai despre mama sa, Regina Elena, şi valorile familiei moştenite de la bunicii materni. Despre nobleţe şi regalitate ca stări de spirit

Citeşte şi Regele Mihai despre poporul român


Invităm cititorii să își exprime opiniile pe subiectele de actualitate scriindu-ne la adresa stiripentruviata@gmail.com.


Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.

,


Invităm cititorii să își exprime opiniile pe subiectele de actualitate scriindu-ne la adresa stiripentruviata@gmail.comStiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.