Austria, Cehia şi Slovacia recunosc copiii nenăscuţi care şi-au pierdut viaţa în urma avortului spontan. Părinţii le pot face ceremonie funerară

IMAG2434-750x1326

Multe mame care au pierdut un copil înainte de soroc deplâng imposibilitatea de a avea o ceremonie funerară pentru aceştia, susţinând că le-ar ajuta şi pe ele să treacă mai uşor peste o astfel de pierdere. România nu are încă o astfel de lege. Dar există mai multe ţări din Europa Centrală unde legea oferă această posibilitate.

Începând de anul acesta, în Austria este posibil ca, la cererea unuia dintre părinţi, dar întotdeauna cu acordul expres al mamei, statul să emită certificat de înregistrare şi nume pentru copiii nenăscuţi cu greutatea sub 500 de grame care au murit în urma avortului spontan. Aceasta se poate face şi retroactiv, pentru cazuirile în care legea nu era încă în vigoare la data decesului.

De asemenea, Parlamentul Republicii Cehe a dat o lege care permite îngroparea acestor copii de care cântăresc cel puţin 500 g. Dacă părinţii nu vor să se prevaleze de lege, autorităţile locale îi vor îngropa pe cheltuiala lor. Copiii care cântăresc mai puţin de 500 de grame sunt incineraţi de autorităţi.

În Slovacia o astfel de lege există de 12 ani, dar spitalul nu îi informează pe părinţi despre opţiunea respectivă, pentru ca mamele să poată avea o mângâiere finală prin aceasta. De aceea, legiuitorii slovaci au emis de curând o lege care obligă spitalele să informeze părinţii despre opţiunea înmormântării copilului nenăscut, dacă aceasta a fost îndepărtat prin manevre chirurgicale din uter.

Surse: Kurier.at

 

,

No comments yet.

Lasă un răspuns