Andreea Ogăraru: Dintre şcolile româneşti şi cele occidentale, care vi se par mai liberale?

Se spune mereu că şcoala românească nu este suficient de bună. Dar şi că şcoala românească ar fi închistată şi insuficient de permisivă cu personalitatea şi creativitatea elevilor. Mulţi chiar i-au criticat pe profesorii care nu i-au permis unui elev din România să vină cu plete la şcoală.

Dar iată că Andreea Ogăraru, soţia fotbalistului George Ogăraru şi mamă a cinci copii, a scris de curând pe profilul propriu de Facebook care sunt regulile în şcolile occidentale, aşa cum le-au experimentat ea şi familia ei.

Oricine va citi regulile de mai jos ale unor şcoli de top din străinate va putea trage singur concluziile.

Urmăresc permanent ceea ce se întâmplă în ţară, mai ales la nivel educaţional.

Poate sună ciudat, dar şcoala românească este foarte libertină în ciuda tuturor „rigorilor” şi mai ales clişeelor despre care vorbeşte toată lumea.

Şcoala românească nu are reguli esenţiale, sau dacă le are nu le pune în aplicare. Fără a încerca să fiu eu instanţa supremă care decide ce este bine şi ce este rău aş vrea să vă propun o listă de reguli pe care noi le-am întâlnit şi a trebuit/încă trebuie să le respectăm în Elveţia şi Olanda.

Aş vrea să vă gândiţi la ele, la ceea ce înseamnă şcoală în Occident şi să Vă răspundeţi sincer ( nu mie) dacă aţi putea/vrea să vă adaptaţi la ele. Şi mai apoi să vă gândiţi dacă şcoala românească este strictă sau liberă (libertină)

În Elveţia :

– băieţii cu părul de max 5 cm

– uniforma completă în fiecare zi ( cravată, sacou, pantaloni cu dungă, şosete/dres de un anumit tip..)

– fetele cu părul prins, fără funde şi pampoane „fancy”, fără cercei, brăţări, coliere, unghii

 

– fără gadgeturi

– absenţele nejustificate interzise, adică nici o familie nu poate pleca cu o zi, două mai devreme în vacanţă şi nici nu poate veni mai târziu din vacanţă

– sportul obligatoriu, de cele mai multe ori afară, indiferent de vreme: ploaie, vânt, ninsoare, ger…

– lectură zilnică obligatorie

-acces controlat şi limitat la internet/calculator

– toate materiile şcolare cu acelaşi nivel de importantă şi desigur toate contează pentru media finală

În Olanda:

– Anul şcolar a început în 2017 la 5 septembrie şi se termină pe 20 iulie…

– Dacă ai vreun eveniment important în familie, sau călătoreşti în interes de serviciu şi nu ai cu cine lăsa copiii, etc trebuie să faci cerere specială la şcoală şi să prezinţi dovezi ( invitaţii de nuntă/botez, certificat de căsătorie cu data pentru care te-ai învoit, bilete de avion, scrisori de la serviciul părinţilor etc)

– Catalogul şcolar de la gimnaziu şi liceu se vede în timp real, online, la instituţia statului care se ocupă de minori, deci este imposibil să chiuleşti

– Dacă întârzii, a doua zi trebuie să te prezinţi la şcoală cu o oră mai devreme, gen deschizi şcoala odată cu paznicul.

– Copiii merg la sport pe jos sau cu bicicleta indiferent de vreme ( terenurile noastre de sport sunt cam la 1km de şcoală)

– Ai un proiect final la sfârşitul fiecărui trimestru la fiecare materie, separat de teste etc, inclusiv la sport care are o anumită structură: 4 criterii (IB) referitoare la conţinut, un număr de cuvinte obligatoriu. În acest proiect prezinţi ce ai înţeles, cum lucrează corpul, muşchii, legătura cu creierul, nutriţie, propui exerciţii noi, ataşezi un video de antrenament realizat în timpul liber..( să îi cer voie lui Eric să îi postez lucrarea şi filmuleţul?)

– Obligatoriu o activitate în folosul comunităţii în fiecare an, fără de care nu treci clasa, indiferent de notele pe care le ai. Verificat de un băiat din clasă…care repetă anul. Anul trecut băiatul meu a renovat casa unei bătrâne imigrante iar anul acesta a gătit clătite pentru oamenii străzii din Amsterdam.. După ce faci activitatea, prezinţi şi un raport detaliat

– Indiferent de vreme toţi copiii împreună cu părinţii aşteaptă în curtea şcolii până când sunt invitate clasele, pe rând, să intre. Cei mai mari intră primii iar cei mai mici ultimii. Părinţii nu pot intra, nu se pot îngrămădi, căci au un punct limită unde trebuie să se oprească pentru a nu îngreuna accesul copiilor. Nu se blochează cu maşina nici trotuarul, nici trecerile de pietoni etc


Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

DONEAZĂ !

Asociaţia ProValori Media
RO18RZBR0000060016473191- RON
RO85RZBR0000060016473246 – EUR

Dragă cititorule,
Foarte multă lume se bate pentru atenţia ta, dar noi nu putem face asta.
Aşadar, îţi lăsăm deplina libertate de a alege să ne urmăreşti sau nu.
Ne străduim să adunăm la un loc, fără conformism, teamă sau prejudecăţi,
informaţiile relevante pentru tine, familia ta şi alegerile tale.
Pentru a ţi le proteja şi păstra, trebuie să fii în primul rând informat.
Dacă ţi se pare că informările şi analizele pe care le selectăm sunt utile pentru viaţa ta
şi se pot dovedi necesare în dezbaterea publică din România,
te invităm să faci cunoscut site-ul nostru şi altora
şi să susţii financiar, după posibilităţi,
continuarea şi profesionalizarea demersului nostru.
Cu recunoştinţă,
Redacţia Stiripentruviata.ro
Ştiri pentru viaţă, pentru femeie, pentru familie

 

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.

, , ,


Invităm cititorii să își exprime opiniile pe subiectele de actualitate scriindu-ne la adresa stiripentruviata@gmail.comStiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.