prostitutietrafic de persoane

Anchetă PRO TV. Minore traficate în Italia prin metoda LOVERBOY, trecute vama cu mită sau acte false

O anchetă realizată de reproterul Rareș Năstase de la emisiunea „România, te iubesc!” de la PRO TV dezvăluie că în orașe precum Caracal, Câmpulung Muscel, Vaslui, Bacău au loc frecvente dispariții de minore.

El a luat urma traficanților până în Italia, a arătat cum sunt constrânse fetele și care este traseul lor la scoaterea din țară. Toate acestea nu ar fi posibile fără implicarea unor oameni din structurile statului.

Reporterii PRO TV relatează date Europol și Eurojust din care rezultă că două treimi dintre victimele traficului de persoane înregistrat în țările Uniunii sunt fete provenite din România. „Aparent, își vând corpul pentru că așa vor. Dar nu e voința lor, ci a celor care le exploatează și le terorizează. Doar filmate pe ascuns își povestesc calvarul”, scriu ei.

Copilele sunt recrutate prin metoda „Loverboy” („Iubitul”) sau cu promisiunea unui loc de muncă. Apoi sunt controlate prin bătaie și constrângeri emoționale și psihologice.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Reprezentant DCCOA: “Din păcate, în ultimii 3 ani, cam jumătate din ce instrumentăm sunt trafic de minore! E mult! E foarte mult! Sunt foarte vulnerabile, sunt foarte ușor de convins.”

Nivelul scăzut de trai în multe zone de la noi face racolarea adolescentelor foarte ușoară. Uimitor este însă cât de ușor sunt aceste tinere trecute peste graniță, deși nu sunt majore și nu au acordul părinților, remarcă reporterii PRO TV. Procurorii DIICOT nu exclud ca actele falsificate cu care se ajunge peste hotare să fie făcute cu complicitatea unor oameni din instituțiile emitente.

Victima: “Până nu am făcut 18 ani nu am arătat niciun document! Eu nu am trecut nici pitită, nu eram ascunsă, eram la vederea personalului din Vamă. De la noi din România și un copil de un an, dacă vrei, îl treci Vama! Pentru 200-300 de euro! Foarte simplu. Eu sunt un astfel de caz.”

Victimă: “Eu cât am fost minoră aici, am ieșit prima și prima oară cu documente false, cu fotocopie falsă. Eram minoră, nu știam, și am stat 4 ani așa, până am făcut 18 ani!”

O fată aduce rețelei 60.000-80.000 de euro pe an, din care ea rămâne efectiv cu 2.000-2.500 de euro, adică maximum 200 de euro pe lună, declară un polițist român în reportaj. Alt polițist de la Combaterea Crimei Organizate explică exploatarea la care fetele sunt supus: „Muncesc non-stop, de luni până duminică, 24 din 24. Nu există zile libere, există câteva ore de dormit, pe noapte.”

Alexandra” (identitate protejată): ”Și mi-a zis faci asta sau bătaie. Și am zis fac asta. Obligatoriu, pentru că bătaia nu era un pumn-doi, era cu fierul sau cu orice apuca la mână.”

O fată cu care reporterul a stat de vorbă povestea că ar fi vrut să spună poliției italiene că e ținută împotriva voinței ei, dar a renunțat când a văzut că și polițiștii erau clienți.

„Pentru cei mai mulți dintre noi, poate părea ciudat cum de fetele racolate de rețele nu își găsesc scăpare, deși nu sunt izolate, ci sunt în permanent contact cu clienții lor sau chiar cu autoritățile din țările unde sunt duse. Rareori e vorba de fete sechestrate, ținute legate, mai ales că sunt pe stradă, în văzul doritorilor de amor pe bani. Însă, toată ecuația traficantul se bazează pe două elemente esențiale – profilul social și psihologic al victimei sale, și apoi metodele eficiente de constrângere prin care să o poată manipula”, scriu reporterii PRO TV.

Părinții unei minore de 16 ani au povestit că fiica lor a fost făcută dependentă de droguri și determiantă astfel să se prostitueze. Când s-au dus cu probele la poliție, au fost tratați cu dispreț.

Tatăl victimei: “Dacă părintele aduce probe și le dă numere de mașină, nume, numere de telefon, telefoane care s-au găsit la fiica mea, asupra ei, date de aceșți interlopi, că îi deranjez cu prea multe probe. Le-am dat mură în gură, cu nume, mă, ăla cară drogurile de colo le aduce de colo, mașina aia face ăla, vezi că e în gașca aia…”

Mama victimei: “Polițiștii au ținut să mă înjosească pe mine, ca mamă, să îmi spună că dacă mai apelez o dată la ei o să primesc cea mai mare amendă posibilă. De ce? Pentru că îi deranjăm pe domnii care ar fi trebuit să vină să facă constatările. Ca și cum noi părinții am fi de vină că se droghează și că e dusă la prostituție, nu tinerii și găștile care sunt tolerate nu de ieri de azi, sunt de 15, 17 ani de zile, de când au început ele să se formeze în oraș, ca trafic de persoane! Ca și cum eu i-am ținut în oraș, nu dânșii, primarii, polițiștii care s-au perindat prin oraș, unii dintre ei dacă vă uitați pe ziare și pe internet unii chiar dânșii au fost prinși că favorizau și luau șpăgi și aveau rețea de prostituție inclusiv polițiștii.”

Într-o înregistrare video de la o cameră de supraveghere se vede cum doi frați traficanți de persoane îi iau la bătaie pe părinții care căutau să-și elibereze fata, exploatată sexual de aceștia.

Experții cu care jurnaliștii au stat de vorbă dau vina și pe consumatorii de servicii sexuale, care preferă minorele. Pe scurt, fenomenul traficului de persoane în scopul exploatării sexuale are nu profil schimbat și devine tot mai greu de dovedit și combătut.

Reporterii nu se sfiesc să spună că fenomenul ar trebui tratat ca o amenințare la securitatea națională, mai ales că pare să fie protejat de poliție.

Poveștile scoase la iveală de reporterii PRO TV se găsesc la următoarele linkuri:

Rețelele de carne vie românești, cele mai prolifice din Europa. ”A făcut 80.000 € într-un an”

Poveștile Iulianei și Alexandrei, obligate să se prostitueze de la 15 ani, în Italia

Coșmarul unor părinți care și-au văzut fiica distrusă de traficanți. Mama: „Polițiștii m-au înjosit”

VIDEO. Momentul în care doi infractori lovesc violent un tată care își apăra fiica minoră

Mărturii despre metoda de racolare LOVERBOY:

Mărturia unei tinere traficate de iubit prin metoda LOVERBOY: „Prostituţia nu-i altceva decât un act de violenţă care lezează demnitatea umană”

Pentru ADOLESCENTE. Fă-ți Testul LOVERBOY. Află dacă ești VULNERABILĂ sau chiar ÎN PERICOL!

Traficul de persoane, sclavia modernă. Cum îl putem combate


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button