religie

Adrian Papahagi: De ce sunt detestați creștinii?

de Adrian Papahagi, Facebook

De ce sunt detestați creștinii? Fiindcă au un sistem de valori mai înalt decât cel care emană de la stat. Credința e antidotul ideologiei. Ea relativizează pretenția statului de a fi atotputernic. Peste satrapii momentului stă veșnicul Dumnezeu. Peste legea strâmbă este cea divină. Peste răutatea omenească stă dreptatea dumnezeiască. Dincolo de suferință și moarte se ascunde mântuirea. Orice ne faceți, nu ne temem. Nu credem orice ne spuneți. Ideologia voastră e slabă pe lângă credința noastră mântuitoare și ziditoare de civilizație.

Iată de ce ne detestă totalitarii de ieri și de azi, cezarii și despoții, tovarășii și birocrații: credința noastră se opune pretenției lor. Pot să ne schimbe codul penal, civil, Constituția, dar nu ne pot schimba codul moral.

Noi avem liturghia, scripturile, crezul și rugăciunea, n-avem nevoie de mantrele lor cu sau fără rimă, nici de îndreptarele lor de gândire și exprimare corectă politic. Noi cu liturghia, ei cu ședințele de comitet.

Familia, credința, proprietatea privată, buna stăpânire a limbii și a logicii – iată meterezele de pe care ne apărăm libertățile.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Citește mai multe opinii de Adrian Papahagi

 


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button