opinii

Adrian Papahagi: Că pierde sau câștigă, Trump își lasă urma în istorie: a zguduit o lume anchilozată și a rostit multe adevăruri incomode

de Adrian Papahagi, Facebook

Am urmărit fascinat alegerile din America. Am aflat mai multe în ultimele zile despre județele din Michigan și Pennsylvania decât știu despre Sălaj sau Vaslui.

A influențat frauda votul? Sunt legitime și autentice sutele de mii de voturi prin corespondență, unele primite după încheierea scrutinului, și invariabil favorabile lui Biden?

Se va decide în tribunale, dar probabil că suspiciunile vor continua mult timp după proclamarea și instalarea câștigătorului.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

În mod clar, SUA este o țară la fel de divizată ca UK, Franța sau România. Orașele mari, hipsterimea corporatistă, media și universitățile îl favorizează cert pe Biden.

America profundă, orașele mici, zonele rurale sunt pro-Trump. Progres și conservatorism, în multe sensuri. De pildă, unii par dispuși să renunțe la libertăți în numele egalitarismului utopic și la diversitate în numele indistincției, alții apără cu dinții (și cu puștile) un anume etos anglo-european, protestant, dar și catolic, care a constituit multă vreme (și poate constituie încă) identitatea dominantă a Americii.

Oricum s-ar termina aceste alegeri, o jumătate de țară o va privi cu suspiciune pe cealaltă. Dacă învinge Biden, „liberalii” îi vor disprețui și mai tare pe „despicables”, „red necks” și „white trash”, și vor încerca să îi înece în emigrație, secularism și pauperizare economică, iar aceștia din urmă se vor simți și mai frustrați, trădați, furați.

Dacă, printr-un miracol, și probabil doar după procese și contestații, este reconfirmat Trump, stânga radicală își va trimite din nou trupele de asalt BLM/Antifa etc. să distrugă și să jefuiască orașele, presa va fi și mai dezlănțuită în următorii patru ani, social media vor cenzura și mai strict orice opinie contrară vulgatei stângiste, iar intelligentsia stângistă va înfiera și mai mult orice opinie pro-Trump într-o lume academică, mediatică și artistică deja terorizată sau conformistă.

Tot ce putem spera este că, încă o dată, geniala Constituție americană, instituțiile puternice ale acestui stat care nu a cunoscut tirania, precum și setea de libertate și de dreptate a americanilor vor prevala. Oricât de contestate vor fi aceste alegeri, din ianuarie America trebuie să redevină farul și garantul lumii libere.

Că pierde sau câștigă, Trump își lasă urma în istorie: a zguduit o lume anchilozată și a rostit multe adevăruri incomode. Departe de a anestezia sau slăbi democrația, a tonificat-o, după cum demonstrează participarea la vot în SUA și pasiunea care a cuprins, cu bune și rele, lumea întreagă.

Citește mai multe opinii de Adrian Papahagi


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole relaționate

Back to top button