sfaturi pentru părinţi

Adolescentul tău are întâlnire amoroasă. Cum procedezi ca părinte?

love-316640

Un studiu publicat în 2008 în Journal of Youth and Adolescence a ajuns la concluzia că părinții care au o relație romantică stabilă cu soțul sau partenerul lor de viață tind să stabilească mai multe reguli pentru copiii lor adolescenți care au și ei întâlniri romantice: le spun la ce oră să vină acasă de la întâlnire, le permit să aibă astfel de întâlniri doar de la o anumită vârstă în sus, stabilesc limite cu privire la locurile unde aceștia se pot duce și le pun în vedere copiilor să evite activitățile de natură sexuală. Psihologul Stephanie Madsen, autoarea studiului a sugerat că, în mod paradoxal, tocmai aceste reguli ar putea să lege și mai puternic respectivele cupluri de adolescenți.

Pe de altă parte, părinții care aveau o viață sentimentală nefericită tindeau să devină mai dictatoriali în ceea ce privește întâlnirile adolescenților lor, impunându-le acestora cum să își trateze partenerul sau partenera, instruindu-i cu privire la modul de acțiune al unui gentleman / al unei lady și așa mai departe. Autoarea studiului presupune că resortul interior al acestor părinți este să își ferească copiii de eșecurile prin care au trecut ei înșiși. Dar, mai spune Madsen, efectul este la fel de paradoxal: copiii lor percep aceste restricții drept foarte intruzive și refuză cel mai adesea să le urmeze.

Cea mai bună abordare pe care o recomandă autoarea studiului constă dintr-o supraveghere constantă și caldă a adolescentului, o apropiere relaxată care funcționează mai bine decât simpla stabilire de reguli. Acești părinți au cea mai sănătoasă relație cu copilul lor adolescent, spune autoarea studiului.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Comunicarea cu adolescentul trebuie să fie permanentă, dar neintruzivă:

  • cere-i adolescentului să îți dezvăluie planurile pentru întâlnirea din seara respectivă
  • roagă-l să te sune când ajunge la locul respectiv (sau după film, de exemplu)
  • roagă-l să te informeze dacă are loc o schimbare de planuri, ca să știi ce este cu el, o cerință firească a oricărui părinte
Sursa: Afiparinte.ro


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button