Adina Portaru: Are Curtea de Justiție a Uniunii Europene competența să redefinească noțiunea căsătoriei pentru toți cetățenii Uniunii Europene?

Dr. Adina Portaru, ADF International, 20 noiembrie 2017 – În data de 21 noiembrie 2017 au avut loc – în fața celei mai importante instanțe din Uniunea Europeană – audierile în cazul Coman și alții pentru a se răspunde la întrebarea: are Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) competența să redefinească noțiunea căsătoriei pentru toți cetățenii Uniunii Europene?

Soluția ce se va pronunța în această cauză ar putea leza suveranitatea statelor membre ale Uniunii Europene (UE), în ceea ce privește definiția legală a căsătoriei și a familiei. Astfel, urmare acestei soluții, UE ar putea forța statele membre să legalizeze căsătoriile între persoane de același sex oficiate în alte state membre, în ciuda reglementării proprii naționale legate de acest aspect. În prezent, 14 state din UE definesc, în mod exclusiv, căsătoria ca fiind uniunea dintre un bărbat și o femeie. Mai mult, 7 dintre aceste state au consfințită această definiție în constituțiile lor.

ADF International a depus în fața Curții Constituționale a României – de unde au fost adresate întrebările preliminare către instanța europeană – observații scrise asupra acestei probleme de drept pe care o ridică speța Coman și alții:

Multe țări europene recunosc și protejează căsătoria ca fiind uniunea dintre un bărbat și o femeie, potrivit dreptului lor de a statua în mod suveran asupra acestor aspecte în legislația lor națională. Statele ar trebui să aibă în continuare libertatea de a statua că mama și tatăl sunt deopotrivă importanți în viața unui copil. În aceste momente în care UE se confruntă cu presiuni interne semnificative, CJUE va accentua procesul de destrămare dacă decide să redefinească familia și căsătoria, a spus Dr. Adina Portaru, avocat în cadrul ADF International.

Dacă instanța europeană schimbă unilateral definiția noțiunii de soț pentru toate cele 28 de state membre, atunci nu există nici un motiv pentru a nu schimba pe viitor și alte aspecte legate de căsătorie. De exemplu, în Suedia este în curs de dezbatere legalizarea căsătoriei în cazul relațiilor poligame. În mod similar un stat membru poate micșora vârsta cerută pentru încheierea căsătoriei. Soluția pe care CJUE o va pronunța în cazul Coman ar putea face ca astfel de decizii luate de un stat, să devină obligatorii pentru toate statele membre a adăugat av. Dr. Adina Portaru.

În anul 2010, cetățeanul român Adrian Coman și partenerul lui american Robert Claibourn Hamilton au obținut un certificat de căsătorie în Belgia. Atunci când România, în conformitate cu legea națională, a refuzat recunoașterea – pe teritoriul țării noastre – ca și cuplu căsătorit, ei au acționat în judecată statul român. Cuplul a susținut că le-a fost încălcat dreptul la liberă circulație în interiorul UE. În anul 2016, Curtea Constituțională a României a adresat Curții de Justiție Europene întrebări preliminare asupra acestor aspecte. În acest moment depinde de CJUE cum va decide să răspundă acestor întrebări preliminare.

Domnul Adrian Coman este director de programe la Fundația Arcus care finanțează cauze LGBT în toată lumea.

Traducerea: Platforma civică de drepturi şi libertăţi ÎMPREUNĂ

Citeşte şi Cine este Adrian Relu Coman, homosexualul român al cărui caz ar putea duce la impunerea „căsătoriei” între persoane de același sex în întreaga Uniune Europeană

Citeşte şi Adrian Coman, care a reclamat la CCR că nu îi este recunoscută căsătoria cu un bărbat efectuată în străinătate, cere guvernului să-și reconsidere poziția în această chestiune

Citeşte şi Profit.ro: Poziția Guvernului referitoare la aşa-zisa nerecunoaştere de către România a familiei formate din homosexualii Adrian Coman şi Clabourn Hamilton: Legislația din România primează

Citeşte şi Homosexualii Coman și Hamilton cer recunoașterea „căsătoriei” lor în România. Ministerul Public: Excepția de neconstituționalitate reclamată este inadmisibilă. Decizia finală CCR, pe 29 noiembrie

Citeşte şi TEXT + VIDEO. Dr. Adina Portaru, ADF International, despre referendum: O iniţiativă perfect legală, la standarde româneşti şi internaţionale. „Răscrucea la care ne aflăm nu are decât două posibilități: subminarea voinței democratice prin tergiversări repetate sau protejarea căsătoriei”

Citeşte şi VIDEO. Interviu cu Adina Portaru, Avocat ADF International (Bruxelles): „Am dorit să venim în acest loc simbolic, Casa Poporului, pentru a spune că nu ar trebui să fie politicienii cei care decid, ci demersul Coaliţiei, avizat pozitiv unanim de Curtea Constituţională, să meargă la popor”

Citeşte şi TEXT + VIDEO. Sophia Kuby, ADF International (Bruxelles): „Cei care pretind că un cuplu de acelaşi sex şi unul format din bărbat şi femeie ar trebui tratate identic trebuie să demonstreze că nu este cel mai bine pentru copii să fie crescuţi de mama şi de tatăl lor”


Invităm cititorii să își exprime opiniile pe subiectele de actualitate scriindu-ne la adresa stiripentruviata@gmail.com.


Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

DONEAZĂ !

Asociaţia ProValori Media
RO18RZBR0000060016473191- RON
RO85RZBR0000060016473246 – EUR

Dragă cititorule,
Foarte multă lume se bate pentru atenţia ta, dar noi nu putem face asta.
Aşadar, îţi lăsăm deplina libertate de a alege să ne urmăreşti sau nu.
Ne străduim să adunăm la un loc, fără conformism, teamă sau prejudecăţi,
informaţiile relevante pentru tine, familia ta şi alegerile tale.
Pentru a ţi le proteja şi păstra, trebuie să fii în primul rând informat.
Dacă ţi se pare că informările şi analizele pe care le selectăm sunt utile pentru viaţa ta
şi se pot dovedi necesare în dezbaterea publică din România,
te invităm să faci cunoscut site-ul nostru şi altora
şi să susţii financiar, după posibilităţi,
continuarea şi profesionalizarea demersului nostru.
Cu recunoştinţă,
Redacţia Stiripentruviata.ro
Ştiri pentru viaţă, pentru femeie, pentru familie

 

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.

, , , , ,


Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.