familieopinii

Adina Portaru: Are Curtea de Justiție a Uniunii Europene competența să redefinească noțiunea căsătoriei pentru toți cetățenii Uniunii Europene?

Dr. Adina Portaru, ADF International, 20 noiembrie 2017 – În data de 21 noiembrie 2017 au avut loc – în fața celei mai importante instanțe din Uniunea Europeană – audierile în cazul Coman și alții pentru a se răspunde la întrebarea: are Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) competența să redefinească noțiunea căsătoriei pentru toți cetățenii Uniunii Europene?

Soluția ce se va pronunța în această cauză ar putea leza suveranitatea statelor membre ale Uniunii Europene (UE), în ceea ce privește definiția legală a căsătoriei și a familiei. Astfel, urmare acestei soluții, UE ar putea forța statele membre să legalizeze căsătoriile între persoane de același sex oficiate în alte state membre, în ciuda reglementării proprii naționale legate de acest aspect. În prezent, 14 state din UE definesc, în mod exclusiv, căsătoria ca fiind uniunea dintre un bărbat și o femeie. Mai mult, 7 dintre aceste state au consfințită această definiție în constituțiile lor.

ADF International a depus în fața Curții Constituționale a României – de unde au fost adresate întrebările preliminare către instanța europeană – observații scrise asupra acestei probleme de drept pe care o ridică speța Coman și alții:

Multe țări europene recunosc și protejează căsătoria ca fiind uniunea dintre un bărbat și o femeie, potrivit dreptului lor de a statua în mod suveran asupra acestor aspecte în legislația lor națională. Statele ar trebui să aibă în continuare libertatea de a statua că mama și tatăl sunt deopotrivă importanți în viața unui copil. În aceste momente în care UE se confruntă cu presiuni interne semnificative, CJUE va accentua procesul de destrămare dacă decide să redefinească familia și căsătoria, a spus Dr. Adina Portaru, avocat în cadrul ADF International.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Dacă instanța europeană schimbă unilateral definiția noțiunii de soț pentru toate cele 28 de state membre, atunci nu există nici un motiv pentru a nu schimba pe viitor și alte aspecte legate de căsătorie. De exemplu, în Suedia este în curs de dezbatere legalizarea căsătoriei în cazul relațiilor poligame. În mod similar un stat membru poate micșora vârsta cerută pentru încheierea căsătoriei. Soluția pe care CJUE o va pronunța în cazul Coman ar putea face ca astfel de decizii luate de un stat, să devină obligatorii pentru toate statele membre a adăugat av. Dr. Adina Portaru.

În anul 2010, cetățeanul român Adrian Coman și partenerul lui american Robert Claibourn Hamilton au obținut un certificat de căsătorie în Belgia. Atunci când România, în conformitate cu legea națională, a refuzat recunoașterea – pe teritoriul țării noastre – ca și cuplu căsătorit, ei au acționat în judecată statul român. Cuplul a susținut că le-a fost încălcat dreptul la liberă circulație în interiorul UE. În anul 2016, Curtea Constituțională a României a adresat Curții de Justiție Europene întrebări preliminare asupra acestor aspecte. În acest moment depinde de CJUE cum va decide să răspundă acestor întrebări preliminare.

Domnul Adrian Coman este director de programe la Fundația Arcus care finanțează cauze LGBT în toată lumea.

Traducerea: Platforma civică de drepturi și libertăți ÎMPREUNĂ

Citește și Cine este Adrian Relu Coman, homosexualul român al cărui caz ar putea duce la impunerea „căsătoriei” între persoane de același sex în întreaga Uniune Europeană

Citește și Adrian Coman, care a reclamat la CCR că nu îi este recunoscută căsătoria cu un bărbat efectuată în străinătate, cere guvernului să-și reconsidere poziția în această chestiune

Citește și Profit.ro: Poziția Guvernului referitoare la așa-zisa nerecunoaștere de către România a familiei formate din homosexualii Adrian Coman și Clabourn Hamilton: Legislația din România primează

Citește și Homosexualii Coman și Hamilton cer recunoașterea „căsătoriei” lor în România. Ministerul Public: Excepția de neconstituționalitate reclamată este inadmisibilă. Decizia finală CCR, pe 29 noiembrie

Citește și TEXT + VIDEO. Dr. Adina Portaru, ADF International, despre referendum: O inițiativă perfect legală, la standarde românești și internaționale. „Răscrucea la care ne aflăm nu are decât două posibilități: subminarea voinței democratice prin tergiversări repetate sau protejarea căsătoriei”

Citește și VIDEO. Interviu cu Adina Portaru, Avocat ADF International (Bruxelles): „Am dorit să venim în acest loc simbolic, Casa Poporului, pentru a spune că nu ar trebui să fie politicienii cei care decid, ci demersul Coaliției, avizat pozitiv unanim de Curtea Constituțională, să meargă la popor”

Citește și TEXT + VIDEO. Sophia Kuby, ADF International (Bruxelles): „Cei care pretind că un cuplu de același sex și unul format din bărbat și femeie ar trebui tratate identic trebuie să demonstreze că nu este cel mai bine pentru copii să fie crescuți de mama și de tatăl lor”


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button