familie

ADF International: „Prin redefinirea termenului de «soți» ca incluzând cupluri de același sex, CJUE nu respectă suveranitatea națională și diversitatea europeană”

Declarație referitoare la decizia CJUE în cauza Coman și alții împotriva statului român

Curtea de Justiție a Uniunii Europene redefinește noțiunea de „soți”

LUXEMBURG (5.6.2018) – Pe 5 iunie 2018, Curtea de Justiție a UE s-a pronunțat în cauza Coman și alții

Decizia Curții de Justiție a UE (CJUE) în cauza Coman și alții este problematică. Multe State europene recunosc și protejează căsătoria ca uniunea dintre un bărbat și o femeie în legile și constituțiile lor, întrucât acesta este dreptul lor. Reglementarea noțiunilor de bază din dreptul familiei – „soți,” „membru de familie” și „căsătorie”’ – este de competența Statelor Membre ale UE. Acest lucru este reliefat și întărit de redactarea Directivelor relevante în materie și consolidat de jurisprudența CJUE, inclusiv de hotărârea de astăzi. CJUE elimină competența națională din acest domeniu, prin faptul că avansează o ‘nouă’ definiție a noțiunii de soți, incluzând partenerii de același sex.

Dreptul la liberă circulație a persoanelor nu poate fi instrumentalizat ca să redefinească noțiuni bine stabilite, precum „căsătoria” și „familia”. Obligarea unui Stat Membru, în ciuda poziției sale asumate democratic, să își modifice legea națională pentru a recunoaște relațiile dintre persoanele de același sex înseamnă a ignora în mod deliberat  procesele democratice de la nivel național. În România, de exemplu, trei milioane de oameni au semnat recent o inițiativă cetățenească de consolidare a căsătoriei ca uniune dintre un bărbat și o femeie în Constituția României. Prin redefinirea termenului de „soți” ca incluzând cupluri de același sex, CJUE nu respectă suveranitatea națională și diversitatea europeană și riscă să creeze, în consecință, un haos legislativ.

Pentru mai multe informații, vedeți memorandumul nostru juridic în această cauză.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Pentru rezumatul cazului, click aici.


Notă: Sublinierile aparțin redacției.

Sursa: ADF International (Bruxelles)

 


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button