Adevarul.ro crede că numai ONG-urile religioase se opun „educaţiei sexuale” în şcolile publice

Foto: Adevărul

Foto: Adevărul

 

Ziarul online Adevarul.ro a publicat integral scrisoarea celor peste 80 de ONG-uri către miniştrii educaţiei şi sănătăţii.

Dar cu o introducere tendenţioasă, care îi înghesuie pe toţi opozanţii „educaţiei sexuale” sub umbrela „religioşilor”, cu toate că printre semnatari se găsesc destule asociaţii aconfesionale, organizaţii pro-viaţă şi pro-familie care nu au legătură cu religiozitatea, ci sunt pur şi simplu preocupate de educaţia, formarea şi informarea tinerilor:

CapturanouaAdevarul

După ce a primit mai multe semnalări de la semnatari, redactorul Adevarul.ro a găsit de cuviinţă să schimbe titlul astfel:

Capture-Adevarul-3

 

În opinia noastră, cuvântul religioase şi ghilimelele de la „pentru familie” nu reprezintă decât o notă peiorativă discretă şi o observaţie off-topic a redactorului – adaosuri care nu prea au ce căuta într-o ştire decât pentru a o conduce nedeclarat într-o direcţie anume. Iar direcţia ar fi că doar habotnicii se opun, nu o largă diversitate de categorii sociale, după cum o demonstrează numele asociaţiilor semnatare.

Citeşte şi: Standardele OMS în vigoare recomandă începerea educaţiei sexuale de la vârsta de 0-4 ani

Citeşte şi: Pornografia este „omniprezentă” în vieţile noastre iar educaţia sexuală ne împinge spre promiscuitate – sondaj în rândul adolescenţilor britanici

Reproducem mai jos poziţia ProValori Media, organizaţie semnatară a scrisorii menţionate, în legătură cu abordarea ziarului Adevărul:

Către: Roxana Garaiman
CC: Dan Marinescu, Redactor-şef Adevărul, Grigore Cartianu, Ombudsman Adevărul

Stimată doamnă Roxana Garaiman,

Vă scriu din partea ProValori Media cu referire la o scrisoare deschisă adresată miniştrilor educaţiei şi sănătăţii şi semnată, printre alţii, şi de organizaţia noastră – scrisoare pe care aţi avut amabilitatea să o faceţi publică la adresa web: http://adevarul.ro/educatie/scoala/educatia-sexuala-contestata-masiv-ong-urile-religioase-ciuda-recomandarilor-ministerului-sanatatii-1_56235f96f5eaafab2cc7e9e8/index.html

Deoarece printre semnatarii scrisorii nu se numără doar organizaţii religioase, ci şi organizaţii pro-viaţă şi pro-familie care se poziţionează aconfesional, deontologia profesională vă obligă să aduceţi câteva corecţii textului (şi, în consecinţă, probabil şi fotografiei) de la linkul web sus-menţionat, tăind din titlu cuvântul „religioase”. O minimă documentare, constând din accesarea site-ului web al organizaţiei care a coordonat acţiunea (www.studentipentruviata.ro) sau un apel la numarul de telefon din antetul documentului ar fi împiedicat strecurarea acestei erori.

De asemenea, cu regret constatăm că nu aţi subliniat în materialul dumneavoastră faptul că noi nu contestăm ceva fără a oferi o soluţie alternativă. Organizaţilie semnatare nu reprezintă o adunare de „fundamentalişti religioşi” care se opun progresului social şi normelor minime de igienă promovate de autorităţile din domeniul sănătăţii, aşa cum, cu regret, pare să reiasă din scurta introducere a materialului.

Scrisoarea în cauză vine cu o soluţie concretă, simplă şi de bun simţ: propune introducerea în şcoli de ore de Educaţie pentru familie. Acest tip de materie şcolară există în programa educaţională a unor state mult mai dezvoltate ca România – dacă doriţi un exemplu, în Marea Britanie.

O astfel de abordare ar împlini nevoia de informare în materie de sexualitate umană a tinerilor, suplinind cu eleganţă penibilele şi depăşitele „lecţii” în care acestora li s-ar arăta cum se îmbracă o banană cu un prezervativ.

Cu speranţa ca pe viitor să puteţi depăşi impresia că cei care se opun educaţiei sexuale sunt doar „religioşii”,

Vă mulţumim şi vă dorim spor în toate cele bune.

ProValori Media

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.


Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.