familieteoria genului

Activiștii gender din Republica Moldova propun reducerea concediului maternal pentru femei

Până acum, societatea recunoștea nevoia mamelor de a fi alături de copiii lor în primii ani de viață, când aceștia au cea mai mare nevoie de ele. Această recunoaștere s-a materializat dintotdeauna în acordarea de concediu plătit mamelor pentru creșterea copilului. Perioadele acordate diferă de la o țară la alta. Republica Moldova are unul din cele mai lungi astfel de concedii plătite pentru mame, ceea ce nu pare a fi pe placul activiștilor gender din această țară.

Astfel, documentul Agenda Egalităţii de Gen. Propuneri pentru programul de guvernare în domeniul promovării egalităţii de gen pentru perioada 2014-2018 vine, printre altele, cu următoarea propunere de politici publice:

  • introducerea concediului paternal (pentru taţi) de 14 zile, în primele 100 de zile de la nașterea copilului, achitat din fonduri publice, în proporţie de 100% comparativ cu salariul.
  • excluderea concediului suplimentar neplătit de îngrijire a copilului de la 3 la 6 ani,
  • rezervarea a minim 2 luni din concediul plătit pentru îngrijirea copilului până la vârsta de 3 ani pentru tați / dacă familia nu utilizează acele 2 luni, ele se pierd;
  • analiza opțiunii de micșorare a perioadei concediului plătit de îngrijire a copilului, care la moment este până la vârsta de 3 ani
  • modificarea plăţilor în perioada concediului de îngrijire a copilului în următorul fel: pentru femei în descreştere – pentru a le motiva să revină mai rapid pe piaţa muncii,
  • pentru bărbaţi în creştere pentru a-i motiva să beneficieze cît mai mult de concediul de îngrijire a copilului.

Susținătorii acestor propuneri, care datează de acum patru ani, sunt:

  • Centrul Internaţional pentru Protecţia şi Promovarea Drepturilor Femeii „La Strada”
  • Centrul de Drept al Femeilor
  • Asociaţia Femeilor Antreprenoare
  • Clubul Politic 50 la 50
  • Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare
  • Fundaţia Est Europeană
  • Centrul de Resurse Juridice din Moldova
  • Centrul de Resurse pentru Drepturilor Omului
  • Centrul pentru Educație Antreprenoriala si Asistenta in Afaceri
  • Gender-Centru (organizație finanțată de Soros Foundation, entități ONU și Ambasada SUA – website-ul a devenit inaccesibil, dar vă punem la dispoziție un *pdf salvat de curând)

De curând, câțiva politicieni moldoveni au propus majorarea indemnizației pentru creșterea copilului proporțional cu reducerea perioadei concediului de îngrijire acordat mamelor. Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, una din organizațiile de pe lista menționată, s-a grăbit să le retrimită parlamentarilor propunerile de mai sus.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Ce înțelegem din aceste propuneri? Că tatăl ar trebui obligat să se ocupe de îngrijirea copilului de până la trei ani, activitate în mod tradițional și naturală rezervată mamelor. Și că femeile ar trebui obligate să revină la muncă chiar și atunci când își doresc să stea acasă cu copilul fără plată.

Prin aceasta activiștii gender afirmă că creșterea copiilor mici nu trebuie să fie o ocupație tipic  feminină, ci și bărbații sunt cel puțin la fel de apți să o facă. Și că nu este normal ca maternitatea să țină femeia mai mult legată de casă decât de „mijloacele de producție”.

Activiștii gender ar vrea ca femeia să nască și apoi să devină cât mai curând „productivă” în câmpul muncii. Iar tații să iasă din câmpul muncii și să se concentreze mai mult pe creșterea copiilor.

Probabil că așa se poate realiza noțiunea de egalitate gender, cea în care ambele sexe joacă aceleași roluri și le schimbă între ele după bunul plac.

Scopul ultim ar fi ca însăși identitatea de gen bărbătesc, respectiv femeiesc, să devină interșanjabile, indiferent de datele biologice ale persoanelor.

Sursa: Egalitatedegen.md


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button