opinii

A început să sune, la volum maxim, sirena fraudării Referendumului

de Cătălin Sturza, Facebook

Mai țineți minte hoax-ul de la Referendumul consultativ din 2012, când circula zvonul că cine iese la vot participă un act de fraudă și va fi pasibil de răspundere penală? Ei bine, e foarte posibil să auzim așa ceva din nou, mâine, de la primele ore. Eu zic să fim pregătiți – am văzut deja că această campanie a mers până acum pe o strategie de trolling la scară uriașă prin bruiaj, incitare, polarizare, defăimare; adică prin adoptarea unui comportament anti-civic și anti-cetățenesc, lipsit cu totul de fairplay. Pe psihoze de tipul „s-a găsit un ac în banană”. Foarte probabil, mâine la primele ore zgomotul va deveni asurzitor – așadar, trageți aer în piept, puneți-vă dopurile în urechi și mergeți la vot: votul și Referendumul sunt cele mai puternice două instrumente de exprimare într-o democrație. Și nici o campanie de trolling nu are cum să deturneze inițiativa a trei milioane de cetățeni.

Deja vedem că Vlad Alexandrescu de la USR s-a antepronunțat, în sensul că se va frauda votul – vedeți filmulețul din link. Amuzant este că Vlad Alexandrescu strigă „hoții”, „hoții” în timp ce pune în partea din dreaptă toate hoax-urile și sofismele răsuflate: că Referendumul e „inutil”, că „nu schimbă nimic”, că „divizează”, că „politizează”. Păi, dragă domnule Alexandrescu, de ce vă agitați atâta, dacă e „inutil” și „nu schimbă nimic”? Dacă într-adevăr „divizează”, printr-o asemenea agitație de fake-uri, nu tocmai dvs. alimentați psihoza și divizarea? Și nu tocmai dvs. vă faceți platformă politică și campanie pe seama acestui Referendum pe care vreți să-l vedeți, cu orice preț, sabotat?

Reiau mai jos ce am spus și pe blog despre suspiciunea fraudării.

  1. Vrem monitorizarea, pentru ca nu vrem manipularea rezultatului de nicio parte – nici de partea DA, nici de partea NU. Vrem ca vocea poporului sa fie auzită. Am așteptat deja de trei ani organizarea acestui Referendum, așadar nu vrem ca vreo suspiciune să planeze supra acestuia, în nici un fel. Vorbesc acum în numele meu, al multor prieteni cu care am discutat despre subiect și, pot să presupun, al majorității susținătorilor inițiativei cetățenești.
  2. Deplângem faptul ca nu e folosit SIMPV, dar suntem conștienți că această procedură nu este anormală – nici la referendumurile trecute nu s-a folosit, și, de asemenea, nu s-a folosit nici la numeroase alegeri parlamentare sau prezidențiale din trecut.
  3. Am ascultat explicația motivului pentru care nu a fost posibilă utilizarea SIMPV, și pare plauzibilă: STS a comunicat că pentru punerea în funcțiune din punct de vedere tehnic a acestui sistem la nivelul celor 18.600 secţii de votare are nevoie de 60 de zile – conform unui articol publicat chiar pe platforma Adevărul. Or, în condiţiile în care organizarea Referendumului nu se poate decide decât odată cu votul final de adoptare a legii de revizuire şi acesta are obligatoriu loc, potrivit Constituţiei, în MAXIM 30 de zile de la adoptarea legii – adoptare care nu poate fi anticipată – este limpede că cele maxim 30 de zile nu pot asigura răgazul necesar (60 de zile) pentru punerea în funcțiune a sistemului. Spre deosebire de alegeri, a căror dată se stabilește cu mult mai mult timp înainte.
  4. Vor fi observatori. Atât cei care se opun temei Referendumului, cât şi cei care o susţin îşi pot numi observatori pe 6 şi 7 octombrie. Sunt soluţii eficiente care au funcţionat şi în vremuri mult mai tulburi, în anii ‘90.
  5. Dacă este vorba ca cineva să încalce legea, haideți să ne uităm la ce s-a întâmplat nu demult în Irlanda. O „entitate americană” a donat peste 17 milioane de dolari campaniei LGBTQ pentru legalizarea căsătoriei între persoanele de același sex în Irlanda. O sumă importantă a fost donată și de Open Society Foundation pentru Amnesty International, implicată activ în tabăra „pro choice” din campania pentru suspendarea Articolului 8 din Constituția Irlandeză, care proteja viața copilului nenăscut. În ciuda faptului că legea irlandeză interzice explicit donații din partea unor cetățeni sau entități străine către grupuri care fac campanii pentru alegeri electorale sau referendumuri. Link în textul de pe blog către National Catholic Register și către Irish Central. Așadar, de ce suspiciunile de încălcare a legii ar trebui să meargă într-un singur sens?

P.S.: În Marea Britanie, „cea mai veche democrație din Europa”, se votează doar cu numele și cu semnătura pe proprie răspundere. Nimeni nu verifică nici măcar cărțile de identitate și pașapoartele – darămite supravegherea electronică a votului. Mergi la vot, îți dai numele și semnezi. Așadar, poate n-ar fi cazul să ne dăm mai catolici decât Papa, și mai democrați decât UK.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Citește mai multe opinii de Cătălin Sturza

 


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole relaționate

Back to top button