valorile familiei

„50 de umbre ale domnului Grey” ne învață ce să NU caute o femeie la un bărbat

 50-shades.ls.11714_copyTamara Rajakariar, o tânără  jurnalistă din Australia, care este director de comunicare la All.u.re, un ONG dedicat valorizării femeilor, și se află în pragul căsătoriei, i-a adresat o scrisoare extrem de critică scriitoarei E.L. James, autoarea cărții „50 de umbre ale domnului Grey”.Scrisoarea se poate citi în întregime aici, iar în esență îi reproșează autoarei cărții contribuția la degradarea imaginii femeilor despre sine și a femeilor în percepția bărbaților.

Astfel, Tamara Rajakariar sintetizează caracteristicile care îl fac Christian Grey, personajul masculin al cărții, să fie exact opusul unui bărbat de care are nevoie o femeie:

Un bărbat adevărat nu te hărțuiește

Dl. Grey e un hărțuitor. Desigur, asta nu se observă imediat când hărțuitorul este chipeș, bogat și bine îmbrăcat, dar asta nu-l face mai puțin astfel. E o diferență majoră între interesul intens și obsesia dusă la gelozie extremă după prima întâlnire.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Un bărbat adevărat nu îți dă semnale confuze

Un gentleman își va declara de la bun început intențiile. Nu va face ca dl. Grey, să-ți spună că e ceva exclusiv fizic cu doar puțin timp înainte să te prezinte familiei și să se poarte de parcă ai fi proprietatea sa. Dacă ești într-o relație și te simți complet confuz cu privire la ceea ce simte celălalt pentru tine, probabil că e timpul să renunți la acea relație. Cu siguranță ți se datorează măcar un pic de claritate.

Un bărbat adevărat nu te rănește și nu te controlează

Fără nicio îndoială, Grey este violent. E de la sine înțeles că de tipii violenți trebuie să fugi. Abia apoi poți să te oprești. Nu e cazul să accepția ca cineva să încerce să controleze felul în care te îmbraci, ce mănânci și cum îți petreci ziua. Nu în aceasta constă masculinitatea. Masculin este bărbatul puternic și totdată delicat, care vrea să aibă grijă de tine.

Un bărbat adevărat te prețuiește mai mult decât pentru sex

Din câte înțeleg, Grey spune răspicat că nu este interesat decât de o relație sexuală, la care pretinde să atașeze și o clauză de confidențialitate. Atât. De. Ne-cool! o femeie merită aprecieri la toate nivelurile – nu numai pentru corpul ei, și mai ales nu numai pentru că își lasă trupul utilizat.

Un bărbat adevărat îți prețuiește opiniile și dorințele

Așadar, consimțământul este ca o mare chestie. E diferența dintre o acțiune binevenită și un atac. Spre deosebire de dl. Grey, un gentleman nu te va obliga să faci lucruri pe care nu ți le dorești – fie ele de natură sexuală sau nu – prin manipulare sau punându-te într-o situație în care să nu poți refuza așa ceva. Un adevărat bărbat va pune nevoile tale pe primul loc.

E._L._James_(cropped)
foto: E. L. James, sursă: http://en.wikipedia.org/wiki/E._L._James
meet-the-team-tamara1
foto: Tamara Rajakariar

Tamara Rajakariar își încheie scrisoarea astfel:

E.L. James, nu pot să-ți spun cât de mult mă întristează că atât de multe femei din toată lumea vor fi expuse la astfel de mizerie. Nu știu dacă nu cumva totul devine cu atât mai rău cu cât tocmai o femeie face apologia unei relații abuzive deghizate sub pretextul emancipării femeii. Dar poate că ar trebui să fim recunoscători că această otravă este cu atât mai vizibil otrăvitoare în film decât era în carte. Și nu pot decât să sper că femeile vor avea suficientă minte încât să îl rețină pe dl. Grey ca simbol a ceea ce NU trebuie să caute la un bărbat.

Sursă: MercatorNet.com

 

 

********************************************************************************************************

Dacă doriți să traduceți ca voluntar articole pro-viață din engleză, franceză, spaniolă, italiană sau rusă, vă rugăm să ne  scrieți pe adresa provalorimedia@gmail.com

În afară de traducerea unor articole avem nevoie și de voluntari care să realizeze prescurtări în limba română ale unor articole din engleză. Mai multe detalii le puteți afla aici.

De asemenea, căutăm corespondent voluntar pentru Republica Moldova

 

 


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole relaționate

Back to top button