Marşul pentru Viaţă

40.000 de participanți la Marșul pentru Viață din Paris

  f0

de Jeanne Smits, Paris, 21 Ianuarie 2014

Mii de cetățeni pro-viață au mărșăluit duminică, 21 ianuarie, pe străzile Parisului, pentru cel de-al nouălea „Marș pentru Viață” național, ce se desfășoară anual. În timp ce poliția a estimat că participarea s-a ridicat la aproximativ 16.000 de oameni, organizatorii au menționat 40.000. 

După aproximativ 2 ani de guvernare socialistă sub conducerea președintelui François Hollande, Franța pare să se fi trezit la realitatea cruntă a culturii morții – dar și la posibilitățile de schimbări care au loc în Europa și Statele Unite. 

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Atmosfera evenimentului s-a schimbat în mod evident anul acesta. În anii anteriori participanților li se cerea să evite anumite sloganuri „dure” sau „negative” de genul „avortul ucide” și să pună accent pe mesaje pozitive de genul „legi pentru viața” sau „protejează viața”. 

f1Anul acesta marșul a avut loc cu o zi înainte ca Adunarea Națională să se întrunească pentru a începe să dezbată în Parlament trecerea legii avortului și combaterea activităților pro-viață.

Pentru prima dată, Fundația Jérôme-Lejeune, care sponsorizează cercetări și organizează consultații pentru copiii cu sindromul Down, a înaintat un apel către membrii săi și către binefăcători să mărșăluiască în Paris. Președintele ei, Jean-Marie Le Méné a fost primul care a avertizat activiștii pro-viață asupra amendamentelor la nouă lege franceză „Egalitatea dintre bărbați și femei”.

Prin aceste amendamente se încearcă eliminarea obligației legale prin care femeile care vor să facă avort în Franța trebuie să dovedească că au un nivel ridicat de suferință, transformând astfel încheierea sarcinii într-un „drept” pe parcursul primului semestru.

În timp ce, în practică, această obligație nu mai este de mult implementată și nu a fost mult timp, de când avortul a fost pentru prima dată legalizat în Franța în 1975, această rescriere a legii ar avea puternice influențe simbolice, iar avortul nu ar mai fi considerat ca o excepție, ci ca un bun pozitiv pe care femeile îl pot solicita.

De asemenea, „împiedicarea” avortului ar fi mult mai pe larg și drastic pedepsită. Presiunea psihologică și morală de a nu avorta pe motive personale a devenit deja subiect pentru amenzi grele și închisoare. Sub egida noii legi, deși toate informațiile arată răul, pericolele și consecințele interzicerii avortului, acestea vor fi interzise. Același lucru se va întâmpla inclusiv cu siturile informative care ajută femeile să găsească modalități de a-și păstra copilul, în cazul în care nu vor indica unde și modalitatea în care acestea pot avorta.

f3Fără îndoială, mulți demonstranți au venit la Marșul pentru Viață din toate regiunile Franței pentru a-și manifesta dezacordul față de noul proiect socialist. Se știe că sub guvernarea lui Hollande, la puțin timp de la venirea la conducere, a fost decisă, în 2012, rambursarea legală a tuturor avorturilor din bugetul de stat.

Întorsătura majoră de duminică este corelată și cu decizia recentă a Spaniei de a înăspri legea avorturilor. Un proiect de lege adoptat de guvern consideră, încă o dată, avortul ca fiind o soluție excepțională, obligând femeile să obțină un certificat de la 2 medici independenți care să ateste că sănătatea lor psihică sau fizică este pusă în pericol. Avortul nu va mai fi un „drept” așa cum a fost până în 2010, iar dreptul la viață al nenăscuților va fi puternic susținut, avorturile eugenetice fiind interzise.

Mass-media franceză a numit legea spaniolă „reacționară” și „regresivă”.

Organizatorii Marșului pentru Viață au decis să acorde acestei ediții culorile spaniole, cu bannere aurii și roșii, steaguri și semne: „Vrei să îl păstrezi? Mergi în Spania!”. Ei au invitat mai mulți lideri spanioli pro-viață și politicieni din Partidul Popular care, în cele din urmă, au introdus noul proiect de lege sub o presiune puternică, cerând „zero avorturi” în Spania.

Spre deosebire de anii precedenți, mulți jurnaliști din mass-media au participat la conferința de presă chiar înainte de Marș pentru a întâlni delegația spaniolă, mai multe surse de știri publicând informații despre eveniment.

Ignacio Arzuaga, de la HazteOir, un membru al platformei online pro-viață, a declarat către LifeSiteNews că a fost „fericit” că o lege și mai drastică este în lucru în Spania, dar nu este „mulțumit” deoarece avortul va fi în continuare legal. Grupurile spaniole pro-viață intenționează să rămână active până când nicio excepție nu va mai fi permisă și luptă, de asemenea, pentru acordarea unui sprijin real mamelor însărcinate aflate în suferință.

f4

Succesul activiștilor pro-viață spanioli acționează cu siguranță ca un stimulent pentru omologii lor francezi, pentru a le impulsiona campaniile și a vorbi deschis împotriva avortului.

De asemenea, mii de francezi obișnuiți au realizat, mulțumită mobilizării de anul trecut împotriva căsătoriilor gay, că nu sunt singuri și că au dreptul să vorbească deschis.

La sfârșitul celor 4 ore de marș, zeci de „Hommens” și-au sfâșiat jachetele și tricourile și au năvălit în mulțime cu sloganuri pro-viață pictate pe busturi. De câteva luni aceștia organizează evenimente împotriva căsătoriilor gay, peste tot în Franța, ca reacție la mișcarea revoluționarelor „Femen” care au invadat bisericile și spațiile publice susținând „dreptul la avort” cu sloganuri blasfemiatoare.

f6Tinerii bărbați au fost reținuți cu violență de către poliție, dar mulțimea pro-viață a reacționat cu putere, strigând „rușine” forțelor poliției. Organizatorii Marșului s-au adresat poliției pentru a-i lăsa liberi pe tinerii bărbați deoarece nu deranjează ordinea publică în niciun fel.

„Hommens” au afișat un banner uriaș de pe o terasă din apropiere: „Hollande, dispari!”.

O demonstrație națională specifică, împotriva căsătoriilor gay, va avea loc la Paris, pe 2 februarie. Numeroși episcopi catolici vor lua parte la marș, inclusiv, pentru prima dată în Paris, Cardinalul Phillippe Barbarin din Lyon.

 

Sursă: LifeSiteNews

Traducere: Ecaterina Bulete


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole relaționate

Back to top button