libertate de conștiință

12 FAPTE despre protestul de la MȚR și ACT UP, pe a cărei poveste se bazează filmul „120 BPM”

1

De curând, în incinta Muzeului Țăranului Român, proiecția filmului 120 BPM a fost întreruptă de câțiva oameni. Unii dintre ei au avut icoane, unii au cântat imnuri religioase.  În general au afirmat că nu sunt de acord cu promovarea problematicii homosexualității în această instituție culturală dedicată identității tradiționale.

2

Creștinii ortodocși din România în general și Coaliția pentru Familie în special au fost acuzați de intoleranță și de atentat la libertatea artistică și de exprimare – în general – și de atentat la persoanele homosexuale – în special.

3

Unul din contraargumentele celor din sală a fost: „Noi nu venim în biserici să întrerupem slujbe”. 

4

Biserica Ortodoxă Română și Coaliția pentru Familie au emis luări de poziție în care dezmint legătura cu organizatorii evenimentului. De altfel, nici organizatorii nu au afirmat că reprezintă BOR sau CPF.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

5

IMDB informează că filmul are ca subiect activitatea grupului de activism pro-homosexualitate ACT UP, care în anii 1990 au cerut guvernului francez și firmelor farmaceutice să facă mai mult pentru a-i proteja și vindeca de SIDA.

6

Persoanele homosexuale au un risc mai mare de îmbolnăvire cu HIV, virusul care declanșează SIDA[1].

7

Pe continentul american, ACT UP a fost înființată mai devreme cu câțiva ani decât în Franța. Numele ei, care înseamnă, în engleză, „a-și face de cap”, este format din acronimul de la AIDS Coalition To Unleash Power (literal, „Coaliția SIDA pentru Dezlănțuirea Puterii”).

8

„În 1989 și 1990, homosexualii au dus un război direct de vandalizare și distrugere împotriva bisericilor catolice din Los Angeles. Atacatorii homosexuali, autointitulaţi «Greater Religious Responsibility», au revendicat atacurile virulente împotriva Cardinalului Roger Mahony, pe care l-au numit «criminal», pentru că s-a opus programelor lor de educare pentru «sex protejat». Ei au atacat Catedrala „Adormirea Maicii Domnului” din Los Angeles, profanând-o cu printuri de culoarea sângelui, fotografii pornografice cu perversiuni sexuale și postere ale organizaţiei gay ACT-UP lipite peste tot. Pe uşa bisericii „Sf. Ecaterina” au bătut în cuie o cruce înaltă de trei metri, festonată cu penisuri din plastic și prezervative folosite. Au uns cancelaria cu sânge de animale și intestine, care păreau provenite din ritualuri satanice.” (Din cartea „Fața nevăzută a homosexualității” de Virgiliu Gheorghe și Andrei Dîrlău, Ed. Christiana, 2014)[2]

9

„Homosexualii și membrii pro-avort ai grupurilor ACT-UP și ai altor grupuri au luat cu asalt Catedrala Sf. Patrick din New York pe 10 decembrie 1989, atacând enoriașii, întrerupând slujba Cardinalului John O’Connor și profanând moaștele, pe care le-au aruncat pe jos şi le-au călcat în picioare. În afara catedralei, sute de homosexuali cereau caterisirea Cardinalului O’Connor și atacau trecătorii, toate acestea deoarece Cardinalul a refuzat să accepte educaţia pentru «sex protejat» De asemenea, pancartele homosexualilor afișau lozinci precum: «Maria ar fi trebuit sa facă avort», «Hristos a fost homosexual», «Moarte Bisericii», «Adolf Hitler – un lider catolic» şi «Să f… Biserica».[3]

…mass-media și instanţele de judecată nu au găsit nicio dovadă de rea-voinţă în rândul protestatarilor.

După invazia de la Catedrala Sf. Patrick, ACT-UP a dat un comunicat de presă, spunând despre cauza pe care au susţinut-o astfel că este «…suficient de importantă [pentru a ne permite] să invadăm orice spaţiu, să întrerupem orice discurs». Organizatorii sacrilegiului – auto-proclamat «Păcatul Sexului Protejat» – au fost condamnaţi de către judecătoarea Jo Ann Ferdinand, de la Tribunalul Penal din Manhattan, doar la 75 pană la 100 ore de muncă în folosul comunităţii. Ea a refuzat să îi aresteze sau să îi amendeze, spunând că «le admiră devotamentul» și comparându-i cu Mahatma Gandhi și Martin Luther King, o comparaţie pe care ziaristul Ray Kerrison de la New York Post a socotit-o «atât de bizară încât pătează memoria a două figuri istorice autentice».” (Din cartea „Fața nevăzută a homosexualității” de Virgiliu Gheorghe și Andrei Dîrlău, Ed. Christiana, 2014)[4]

10

În dimineața zilei de 1 decembrie 1993, Parisul s-a trezit cu Obeliscul din Place de la Concorde acoperit de un enorm prezervativ roz, acțiune ACT UP realizată cu sprijinul financiar al retailerului de îmbrăcăminte Benetton.

11

În august 2013 aproximativ zece militanți francezi ai ACT UP au stropit cu sânge fals sediul parizian unde are biroul Ludovine de la Rochère, lidera mișcării pro-familie Manif Pour Tous, organizație care din 2013 a cerut, prin manifestații la care au participat și câte un milion de francezi, abrogarea legii „căsătoriei homosexuale”.

12

Dicționarul Oxford definește „terorismul cultural” drept „politică de atacare sau subminare a valorilor culturale, sau de distrugere a unor tezaure culturale”. Termenul a fost folosit prima dată de Georg Lukacs, membru în guvernul bolșevic de 133 de zile al lui Bela Kuhn (Ungaria, 1919). El propunea „distrugerea revoluționară a societății… o răsturnare de proporții mondiale a valorilor… [prin] anihilarea vechilor valori și crearea unora noi de către revoluționari”. Georg Lukacs a fost primul care a introdus educația sexuală în școli ca parte a politicilor publice de educație.

ÎN LOC DE CONCLUZIE:

Urmărim un episod din filmul: „Lupul care strigă: «Lupul!»”

NOTE:

[1] „Contactul sexual anal poate crește în mod substanțial riscul de transmitere a virusului, chiar dacă partenerul infectat este sub tratament antiretroviral. (…) Contactul sexual anal neprotejat reprezintă o practică de înalt risc pentru transmiterea HIV.” (din studiul „HIV transmission risk through anal intercourse: systematic review, meta-analysis and implications for HIV prevention” de Rebecca F. Baggaley și colaboratorii, în International Journal of Epidemiology, aprilie 2010, online la http://ije.oxfordjournals.org/content/early/2010/04/20/ije.dyq057.short)

[2] Sursa originală: “Mahony and the Times.” National Catholic Register, February 11, 1990, p. 4

[3] Sursa originală: Jones, Michael E., „The Pope and the Condom Worshippers.” Fidelity Magazine, October 1987, pages 32‑44. Also see Just Out Magazine, January 1990, page 10.

[4] Sursa originală: Henry V. King. „Cardinal O’Connor Calls On Catholics to Counter ‘War Against the Family.’”The Wanderer, January 24, 1991, page 1. Mai multe online la http://maistre.uni.cx:70/ple/plae118.html; https://www.ewtn.com/library/PROLENC/ENCYC009.HTM


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole relaționate

Back to top button